2019-11-07

Regeringen borde nog avgå av Lucifer

Den sorglustiga historien där den socialdemokratiska partiledningen låter sitt parti undan för undan förskingra sitt politiska arv tycks bara fortsätta. Man delar som bekant ut sex miljarder i skattesänkning vad gäller värnskatten till den välbeställda övre medelklassen samtidigt son man talar om de ökande ekonomiska klyftorna.
   Vad som är ännu mer signifikant är att man i princip svälter ut arbetsförmedlingen genom att lägga ner 150 arbetsförmedlingar över hela landet. AMS och arbetsförmedlingarna har utgjort själva blomman av S-styret i femtio år. AMS är den enda myndigheten som kan sägas vara genomsyrad av S-värderingar och dess neddragning är en tydlig signal till S-sympatisörer på alla nivåer om att nu är det halvborgerlig politik som gäller, Nu ska arbetsförmedlingen skötas av privata eller kommunala aktörer. Det kommer att bli kaos av det hela. Kommer S-ledningen att inse vart man är på väg? Nej jag fruktar att man leds av samma instinkt sin fick S att ingå Januariöverenskommelsen: stanna på regeringsposterna.

Grova misstag av S och V
Januariöverenskommelsen med C och L var ett stort misstag och rättfärdigas inte av att det skulle hålla SD utanför inflytandet. Syns klart, inte minst av alla besvikna S-röster sin flytt. Vi som sympatiserar med V har samma anledning att vara bekymrade och det hjälps inte av den halvprocent som brukar droppa in till V i opinionsunder-sökningarna.
   Det var på samma sätt som för S ett misstag av V att släppa fram Löfven. Då vaknar konspirationsteoretikern inom mig. V har sin partisekreterare Aron Etzler. Mannen skrev den mest insiktsfulla analysen efter förra valet. Han kan tänkas ha förordat Löfven för att ge borgarna chansen att misslyckas och Löfven chansen att solka ner sig med halvborgerlig politik. Men det är kanske att låta konspirationstanken gå för långt.

Glesa led
Om man betraktar föredragningslistan för kommunfullmäktige i Lund förra torsdagen finner man att de åtta första punkterna handlar om politikers avsägelser från uppdrag i kommunala nämnder. Listan ser ut så här: MP 3 poster, FNL 2 poster, S, C och KD 1 post vardera. Är det kris i den kommunala demokratin? Nej och ja. Lund är en stad där folk flyttar ut och in. Det är inget konstigt. Men jag skulle nog vilja se det som att partierna får gräva extra djupt för att få fram kandidater. Jag tror att det nog bara är S och V som har fungerande partiapparater med valberedning, medlemsmöten etc. Så jag tycker de andra partierna ska skärpa sig.

Inga kommentarer: