2007-04-26

DV-interpellation

DV-interpellation ställd till kommunalrådet Tove Klette:
Angående eventuellt införande av betygsliknande omdömen från årskurs 1 i Lunds grundskolor
I sitt svar på en interpellation angående ordningsbetyg i Lunds gymnasieskolor skriver Tove Klette bland annat följande:
”Vad beträffar grundskolan kommer förändringar redan höstterminen 2007. Utbildningsdepartementet har skickat ut en promemoria på remiss. Den ahndlar om att upphäva tidigare riksdagsbeslut att skriftlig information om elevers utveckling och skolgång i grundskolan endast får lämnas om föräldrarna efterfrågar det och inte får ha karaktären av betyg. Regeringen väntas fatta beslut före sommaren, så att de kommuner och skolor som så önskar kan ge skriftliga, också betygsliknande, omdömen vad gäller elevers kunskapsmässiga och sociala utveckling. I motsats till formella betyg behöver inte skriftliga omdömen se likadana ut i hela landet. Varje skola har frihet att utforma dem efter vad de tycker är lämpligt och som grund finns den information redan sammanställer inför utvecklingssamtalen. Detta är de borgerliga partierna i Lund positiva till och kommer att stödja.”

Ovanstående ger mej anledning att ställa följande frågor till Tove Klette:
1. Kommer det redan från höstterminen 2007 att införas betygsliknande omdömen i Lund?
2. Vilken instans i kommunen kommer att fatta beslut om införande av betygsliknande omdömen?
3. Kommer ett beslut att att införa betygsliknande omdömen att vara en rekommendation till de enskilda skolorna/klasserna, eller består friheten enbart i att utforma omdömena efter ”vad de tycker är lämpligt”?
4. Tror du på allvar att införande av betyg/betygsliknande omdömen redan i början av grundskolan underlättar skolornas arbete med att ”lägga grunden till ett livslångt lärande, ge goda förutsättningar för delaktighet i samhället och för vidare studier samt stimulera lusten att lära och inhämta kunskap” (Utbildningspolitiskt program för Lunds kommun)?
Lund den 12 april 2007
Sven-Bertil Persson
Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: