2007-04-12

tema:Palestina14:e april – 6:e maj

För tredje året i rad organisera Folkets Bio Panora i Malmö festivalen tema:Palestina i samarbete med ett flertal lokala organisationer såsom MANA, Antirasistiska Filmdagar, ABF, och Palestinagrupperna.


Från lördagen den 14 april till och med söndagen den 6e maj så kommer Malmö stad att myllra av Palestinarelaterade aktiviteter såsom filmvisningar, seminarier, debatter, foto- och konstutställningar, ickevålds- och graffitiworkshops, konserter, teater och fester.
Årets tema är Festival för Frihet: Israel, Palestina och Framtiden, och vi öppnar med en vernissage av Dror och Gunilla Feiler. Deras utställningar har ställts ut i Stockholm, såväl som i Israel, Norge och Danmark. Samma dag kickar vi igång en gatufest, och sedan är festivalen ett faktum.
Med fokus på filmvisningar och andra kulturarrangemang, hoppas vi kunna berätta levande historier om andra saker än ockupation och krigsföring. Vi vill peppa till engagemang, och nyfikenhet, och att börja ställa frågor till sig själv och till andra om vad det är för vision vi har med Mellanöstern.
Vi tror att "kulturell aktivism", innefattande allt från bullriga kastrullprotester till poetry slam till komiska sketcher och clowner med röda näsor, kan vara effektiva medel för att nå en bredare publik. Men också för att kasta nytt ljus på existerande problem och utmaningar.
Bland våra gäster märks palestinska icke-våldsaktivister, israeliska vapenvägrare, och föräldrar till barn som stupat. Men även Pia Sundhage, Jonas Hassan Khemiri och Nabila. Genom att kombinera seriös debatt med fester och humor vill vi visa att Palestina är en dynamisk plats som rymmer en mängd olika idéer, drömmar och typer av kamp. Vår förhoppning är att festivalen kan verka som en mötesplats – ett öppet forum där nya kontakter kan knytas och de första fröna till framtida project sås. Alla för att skapa en ny och mer hoppfull framtid för Mellanöstern.
Festivalens höjdpunkt kommer vara den 4/5 på inkonst, där det gladaste,coolaste och mest inspirerande party för palestina arrangeras. Pengarna som samlas kommer att gå till den enda biografen på norra västbanken, på frihetsteatern i Jenins flyktingläger.
Hela programmet finns på www.panora.nu

Inga kommentarer: