2008-08-28

Demokratisk Vänster i Vombsjön Runt
av Ulf Nymark

Första lördagen i augusti går traditionsenligt cykelmotionsloppet Vombsjön Runt av stapeln. Start och mål är beläget vid Svaleboskolan i Veberöd. Det är sålunda frågan om ett motionslopp, ingen tidtagning förekommer. Deltagarna kan välja mellan att köra en runda på 35 km, 65 km eller 110 km. I tal brukar loppet samla 500 deltagare. Så även i år.

Nytt för i år var att Demokratisk Vänster deltog med en grupp på 9 personer. Såvitt vi vet är det första gången som ett av Lunds politiska partier deltar på ett organiserat sätt. DV ville med sitt deltagande i största allmänhet befrämja cyklandet.
Men mera specifikt ville vi visa att:
cykeln är ett utomordentligt bra transportmedel även på landet och på längre distanser
cykeln är ett utmärkt fordon för att ta sig ut till och i naturen
cykeln också är ett redskap i kollektiva aktiviteter
etcetera
Årets runda ser vi som en ”provcykling” inför kommande år. Deltagande DV-cyklisters erfarenheter var allmänt mycket positiva. På det negativa kontot kan skrivas att en del av 35 km banan gick på en knagglig grusväg ett antal kilometer. Vi noterade också att Vombsjön Runt alstrar mycket biltrafik från tätorterna runtomkring. Till kommande år hoppas vi att arrangörerna kan ordna kollektiva transporter av cyklar till Veberöd från de större tätorterna i kommunen. (För dem som inte föredrar att cykla till startpunkten, förstås).
Inför nästa års Vombsjön Runt har DV för avsikt att utmana övriga partier i Lund: vilket parti kan mobilisera flest deltagare? Eller möjligen: vilket parti kan avverka flest personkilometer? Vi hoppas på ett massivt deltagande från alla partier - vi tror att motionslopp av denna typ har stor potential för att ytterligare främja cykling i Lund och Skåne.

Inga kommentarer: