2008-08-28

Kamrater!

Om drygt tre veckor är det dags för den stora demonstrationen på European Social Forum som i år hålls i Malmö. Det blir ett tillfälle att lyfta krav och paroller för att en annan politisk väg är både möjligt och nödvändig.
En möjlighet att kritisera den borgerliga regeringen, att gå till storms mot nyliberalismen och kapitalismen och den imperialism som slår sina klor i hela världen. Men det är också en möjlighet att visa vänsterns styrka och alternativ. En politik för en hållbar utveckling, för sex timmars arbetsdag, för ett fritt Palestina, för asylrätten och mycket annat.
Demonstrationens huvudparoll är
Makten åt folket – mot kapitalism och miljöförstöring – en annan värld är möjlig!i demonstrationen kommer det att marschera fem kolonner. En av kolonnerna är Vänsterkolonnen som bland annat Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns Studentförbund tagit ansvar för att organisera.
Vi har kommit fram till att vi vill skapa ett brett vänsterblock där olika parti- eller organisationstillhörigheter inte behöver begränsa oss – tvärtom är tiden för alla progressiva och frihetsälskande krafter att samlas och marschera gemensamt under de röda fanorna. Vänsterkolonnen kommer alltså att bestå av flera organisationer, intressegrupper, kampanjer av olika slag med mera och total tendensfrihet rådet i hela demonstrationen.
Vi hoppas att er organisation vill gå med i vänsterkolonnen som kommer gå precis innan den internationella kolonnen och således hållas ihop. Ni är välkomna att ta med er egna banderoller, fanor och slagord som ligger i linje med kampen för en annan värld mot den nyliberala dominansen.
Vill ni delta i vänsterblocket eller hjälpa till i förberedelsearbetet kontakta gärna Patrik Strand som leder våra demonstrationsförberedelser på 040-97 96 64 eller patrik.strand@malmo.se.
Så låt oss tillsammans marschera den 20 september och visa på en bred vänster i kamp för en annan värld.

Kamratliga hälsningar
Vänsterpartiet Malmö, Vänsterns Studentförbund och Ung Vänster Skåne

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Veckobladet och Göran,

kul att bli omnämnd i VB, en gång för vad som nu verkar vara rätt länge sedan ingick jag i redaktionen några år, många skojiga minnen. Men nu är det dags för ett litet klarläggande. VB skriver att jag på det seminarium om forskningspolitik som gick av stapeln i Lund i slutet av sept att jag främst oroade mig för "hotet från det statligt påbjudna genusperspektivet". Om dessa saker blir det lätt missförstånd så låt mig försöka klara ut detta.
Det är inte alls min åsikt att genusforskningen som sådan skulle vara ett problem i detta avseende. Jag har också många gånger uttryckt att det i ett system som vårt är helt i sin ordning med politiska beslut om ökade satsningar på ett forskningsområde som detta så länge det formuleras som ökade satsningar på en problematik (jämställdhet som forskningsområde). Inte heller tycker jag det är något fel med en särskilt myndighet som skall stödja denna forskning. Problemen som jag ser det är två. Dels har Genussekretariatet slirat på formuleringar om de är till för att stödja forskning om ett särskilt problem/område, eller om de skall stödja forskning med ett särskilt teoretiskt perspektiv. Det förra är enligt min mening helt OK, det andra inte. Dels är det inte alls bra att man försökt använda administrativ, politisk och ekonomisk makt för att förmå andra forskare att använda sig av ett teoretiska perspektiv som skett t ex vid Umeå universitet och i Vetenskapsrådet. Då har man enligt min uppfattning gått över gränsen och skapat ett olyckligt prejudikat. Hur roligt blir det om en borgerlig forskningsminister föreskriver att den ekonomiska forskningen framöver skall utgå från "ett marknadsekonomiskt perspektiv". Linjen bör vara solklar, politiker bestämmer över till vilka områden medel skall gå, forskarna väljer teoretiska och metodologiska utgångspunkter.
Vänliga hälsningar
Bo Rothstein