2008-12-04

Två Interpellationer från Demokratisk Vänster

Interpellation ställd till ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden
Om kontinuitet och trygghet i hemvården

På nytt har klagomålen över bristande kontinuitet vad gäller personal vid besök från hemvården aktualiserats. Denna gång är det hemvården i Genarp-Veberöd som står i blickfånget, men problemen torde, om än i varierande grad, dessvärre fortfarande vara generella i hela kommunen.

Vissa faktorer (sjukdom, ledigheter, semestrar o d) som gör att samma person från hemvården inte alltid kan besöka den enskilde brukaren går inte att i någon större utsträckning påverka. Men organisationen av hemvården kan givetvis utformas så att den minimerar antalet personer som kommer hem till en och samma brukare. Så vitt man kan döma av rapporter i dagspressen spelar brister och/eller felaktigheter i organisationen en stor roll för det frekventa bytet av hemtjänstpersonal i Genarp-Veberöd.

En annan omständighet som vållar missnöje bland hemvårdsbrukarna (och som delvis hänger samman med ovan nämnda problem) är att hemvårdspersonalen fortfarande efter år av utredande inte försetts med legitimation, dvs någon form av identifikation, som på ett tydligt och betryggande sätt visar att den besökande är behörig. Brukarna har rätt att veta vem de släpper in i sitt hem, de har rätt att känna sig trygga!

Med hänvisning till det som vi anfört ovan vill vi ställa följande frågor till Vård- och omsorgsnämndens ordförande:
1. Vad ämnar du och den borgerliga majoriteten vidta för åtgärder för att undvika att brukarna inom hemvården ska behöva ta emot ny personal varje eller nästan varje dag?
2. När kommer hemvårdspersonalen i hela Lunds kommun att förses med legitimation så att brukarna kan känna säkra på att de verkligen släpper in en vårdare?

Sven-Bertil Persson
Ulf Nymark

Demokratisk Vänster

-------------------------------------------------


Interpellation ställd till Byggnadsnämndens ordförande
Om hotande nedgång i bostadsbyggandet

Behovet av nya bostäder i Lund är oförändrat mycket stort, trots att bostadsbyggandet under ett antal år har legat på en relativt hög nivå. Under senare tid har tendenser till uppbromsning av byggandet gjort sig gällande. Dessa tendenser har nu i dagarna slagit igenom fullt ut. Ett bostadsföretag tvärbromsar och skjuter upp byggstarten av 180 lägenheter på obestämd tid. Företaget hänvisar till läget på finansmarknaden och de allmänt dystra ekonomiska utsikterna. Risken är uppenbar att andra bostadsföretag följer efter och stoppar planeringen för nya byggen. Därmed riskerar Lund att få en dramatisk nedgång i nyproduktionen.

Med anledning av dessa oroande framtidsutsikter för bostadsbyggandet vill vi ställa följande fråga till byggnadsnämndens ordförande:
Vad tänker du och den borgerliga majoriteten göra för att förhindra en nedgång i bostadsbyggandet i Lunds kommun?
Sven-Bertil Persson
Ulf Nymark

Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: