2009-03-05

Till Diskrimineringsombudsmannen
av Mats Olsson

Lund 2009-03-01
Hej,
Jag heter Mats Olsson och representerar vänsterpartiet i Lunds kommunstyrelse. Vid kommunstyrelsens sammanträde 5 februari 2009 godkändes inriktningen i ”Handlingsplan för Destinationsutveckling Lund 2008–2013”. Syftet med destinationsutvecklingen sägs vara, förutom att skapa arbetstillfällen, att ”öka Lunds attraktivitet som ort att besöka, bo och verka i” (s. 2). Men inte för alla. I handlingsplanen delas folk in i så kallade marknadssegment. Två målgrupper identifieras som prioriterade för Lund. Den ena förkortas MICE, vilket uttydes Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions. Detta är egentligen inte en målgrupp utan ett aktivitetsområde och att en kommun vill dra till sig fler konferenser och liknande är naturligtvis inget som man kan ha synpunkter på ur diskrimineringssynpunkt.
Den andra målgruppen kallas WHOP’s. Detta begrepp står för ”Wealthy, Healthy, Older People”. I handlingsplanen (s. 11) sägs att ”denna målgrupp karaktäriseras av friska äldre personer med god ekonomi och utflugna barn. De är en köpstark och välutbildad grupp som i takt med pensionering har mycket tid att lägga på sitt resande.”
Ett annat identifierat marknadssegment, DINK’s (Double Income No Kids), väljs liksom barnfamiljer medvetet bort som prioriterade målgrupper. Personer som är unga, handikappade eller icke förmögna förekommer överhuvudtaget inte i denna handlingsplan för att öka kommunens ”attraktivitet som ort att besöka, bo och verka i”. Bortprioriteringen av yngre människor är naturligtvis anmärkningsvärd med tanke på att Lund vad gäller befolkningssammansättning är en av Nordens absolut mest ungdomliga städer.
Men vad värre är: Beslutet att prioritera de som är ”wealthy” och ”healthy” innebär en medveten diskriminering mot människor som inte är friska och välbärgade. Förutom att formuleringarna andas en otäck och elitistisk människosyn torde beslutet strida mot all nu gällande lagstiftning inom diskrimineringsområdet. Man kan också fråga sig om det är förenligt med kommunallagen att en kommun ensidigt inriktar verksamhet till människor som är friska och rika.
Jag vill med denna anmälan ifrågasätta lagligheten i den av Lunds kommunstyrelse godkända ”Handlingsplan för Destinationsutveckling i Lund 2008–2013”. Jag ber Diskrimineringsombudsmannen att undersöka detta och därefter vidta eventuella åtgärder.
Med vänlig hälsning

Inga kommentarer: