2009-05-07

Sveriges farligaste man avslöjad på Demokratisk Vänsters 1 maj-möte
av Gunnar Stensson

Efter föreläsningen ”Sverigedemokraterna och arbetarrörelsen” tillfrågades Alexander Bengtsson från Expo om det största hotet mot svensk demokrati.
Han svarade att enligt hans subjektiva uppfattning denna soliga första maj är Jan Björklund Sveriges farligaste man och den borgerliga skolpolitiken och förslaget till gymnasiereform det största hotet mot Sverige.

Onda andar och lågutbildade unga män
Dessförinnan analyserade han Sverigedemokraternas framväxt ur historiskt, socialt och politiskt perspektiv. Partiet skiljer sig från de högerextrema partier vilkas ideologi bestod av populistisk skattekverulans. De har i stort sett försvunnit i Skåne.
SD:s rötter finns i nazistiska organisationer och rörelser som BSS, Bevara Sverige svenskt. Ledarna förmedlar en ideologi av rasism, främlingsfientlighet och islamfobi (EXPO låter den beteckningen ersätta den vanligare ”islamofobi”). De är onda andar som för Europas svarta arv vidare.
Alexander Bengtsson var noga med att avdemonisera de väljare som Sverigedemokraterna lockar. Flertalet av dem är lågutbildade unga män i LO-yrken. De är ointresserade av politik, misstror politiker, upplever sig som maktlösa, är obenägna att rösta, oroas av de snabba förändringarna i samhället, arbetslösheten och invandringen. De tycker att Sverige ska lämna EU. De representerar värderingar som ärvts från 50- och 60-talets raggarkultur.
Sverigedemokraternas politiker närmar sig dem genom stödja deras värderingar, formulera deras oro inför den moderna världen, delta i deras fester, regelbundet låta sin hejaklack gå på det lokala fotbollslagets matcher, anknyta till inte alltid oberättigade missnöjesyttringar i närmiljön och så vidare.
Samtidigt fjärmar sig vänstern från just den sortens arbete ute bland människorna. Dess företrädare upplevs som en elit som sitter i olika beslutande organ och deltar i tekniska debatter fjärran från vardagen. Dess värderingar och ideologi uppfattas antingen som meningslösa eller hycklande.

EU-valet en språngbräd
Sverigedemokraterna avser att göra EU-valet till en språngbräda in i riksdagen efter att i 2006 års val ha tagit sig in i många fullmäktigeförsamlingar. Men de ställs inför många svårigheter. Sverigedemokraterna är Sveriges mest hatade parti. I stora delar av samhället är det stigmatiserande att öppet företräda dem. Många som sympatiserar med dem lägger ändå i valsituationen sin röst på något av de etablerade partierna, oftast socialdemokraterna. Andra valskolkar eftersom deras syn på politik och politiker gör dem obenägna att välja. Trots deras gediget negativa inställning till EU är sannolikheten stor att många SD-sympatisörer kommer att valskolka i stället för att rösta på SD:s EU-kandidat.
Eftersom antalet väljare som vill att Sverige ska lämna EU är litet och två partier, SD och V, tävlar om deras röster kan det mycket väl hända att SD missar målet att ta sig in i EU-parlamentet.

Frågor om rasism och bemötande.
I diskussionen frågade Göran Persson hur SD behandlar skillnaden mellan främlingsfientlighet baserad på rationella skäl som den påstådda risken för arbetslöshet och det irrationella rashat som somliga känner och ger uttryck för.
Utåt är Sverigedemokraterna noga med att markera avstånd från den sistnämnda sortens rasism, även när den förekommer i deras kretsar, blev svaret.

Alexander Bengtsson rådde de demokratiska partierna att ständigt kritisera Sverigedemokraterna. Sven-Bertil Persson menade att risken var att de på så sätt tog över en för stor del av debatten i t ex fullmäktige. Bengtsson vidhöll sin ståndpunkt och påpekade, att det kritiska perspektivet skiljer sig mellan olika partier. En moderat har ett annat perspektiv än en vänsterpartist.

Gymnasiereformen gynnar SD
Det var därefter Jan Björklund och gymnasiereformen utpekades som det största hotet mot svensk demokrati kom in.
Enligt förslaget segregeras de teoretiska program som ger högskolebehörighet från yrkesprogrammen där kunskaperna i svenska, engelska och samhällskunskap ges mindre utrymme.
Till yrkesprogrammen söker sig ungdomar från studieovana hem, ungdomar med skolsvårigheter av olika slag. Just dessa ungdomar behöver mer kunskap om samhällets sätt att fungera och möjligheterna att påverka. Just de behöver få insikt i de demokratiska värdena. De behöver språkkunskaper, särskilt som man inom alla yrken konfronteras med engelska som fackspråk. De kommer att känna sig lurade när de upptäcker att allt fler yrken kräver högskolebehörighet.
Genomförs gymnasieförslaget ökar kategorin medborgare, mest unga män, som känner sig stå utanför samhället, misstror politiker och vill stoppa eller begränsa invandringen. Väljarunderlaget för partier som SD ökar. Särskilt farligt blir ett sådant skolsystem i den växande ekonomiska krisen med stigande arbetslöshet i kombination med neddragningar i Komvux och andra former av vuxenutbildning.
Förslagets verkningar förvärras genom inriktningen på prov, sortering, konkurrens och disciplin. I det mest förfärande förslag som Sveriges farligaste man lagt fram uppmuntrade han svenska gymnasister att spionera på sina muslimska kamrater och ange dem för SÄPO. Just det förslaget försvann snabbt och man ansträngde sig att sopa igen alla spår efter det.

Politik och nostalgi
Teaterkaféet var knökfullt, mässingsmusiken ekade, sextettens instrument blänkte i halvdunklet, Ulf Teleman presenterade spirituellt de hundraåriga svenska arbetarsångerna och några andra melodier. Insamlingen till Palestina gav 1002 kronor. Ulf Nymark tackade talaren från det nordliga Stockholm för besöket i den heta Södern samt lovade att lägga ut underlaget till föreläsningen på Demokratisk vänsters hemsida.

Inga kommentarer: