2009-11-05

Hissen som for ner i helvetet av Gunnar Stensson

Att borgarna tagit över skolpolitiken syntes först inte i statistiken. Däremot märktes det ute i skolorna. Förfärade föräldrar samlades till stora protestmöten i Klostergården och Järnåkra inför den omfördelning från elever med särskilda behov till friskolor som skolpengen innebar.
Sedan började fallet i statistiken. Att hamna som nummer 2 i Lärarförbundets kvalitetsmätning kändes kanske mest som en skakning, men att rasa ner 13 placeringar i Sveriges kommuners och landstings mätning var omskakande. Sedan blev farten rent hisnande: en försämring med 93 placeringar i föräldraalliansens redovisning häromdagen.
Accelerationen lär fortsätta. Nu föreslås att 70 platser ska bort från vuxenutbildningen. De försvinner permanent, befarar skoldirektör Sten-Bertil Olsson.
Konsekvenserna förtydligas av Karin Sassler. De som behöver komplettera sin utbildning för att få behörighet avvisas. De som vill ha en helt ny utbildning blir chanslösa. Där Komvux tidigare sa nej till 30 tvingas skolan nu säga nej till 100.
Förr var Komvux ett av Lunds flaggskepp. När vuxenutbildningen kollapsade i många andra kommuner förblev den stark i Lund, så stark att den till och med drog in ett överskott som täckte andra underskott i skolverksamheten.
Men nu, när arbetslösheten ökar och behovet är som störst, då skärs Komvux ner av de borgerliga politikerna. Och inte bara Komvux. Nedskärningen drabbar personal, kansli, nämnder och lokaler.
Vid sidan av vuxenutbildningen är det Lunds skolors modersmålsundervisning som drabbats värst. Där har en fungerande organisation brutits sönder och hamnat i ett administrativt kaos med stressade, ofta sjuka, lärare och minskande antal undervisningstimmar.
Nedskärningarna slår hårdast mot barn med särskilda behov, arbetslösa och invandrare.
(Rubriken är hämtad från en novell av nobelpristagaren Pär Lagerkvist.)
Gunnar Stensson, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: