2009-12-10

Barnen i centrum av Mats Olsson

Skrivelse till kommunstyrelsen och dess ordförande Mats Helmfrid

I samband med att kommunstyrelsen antog handlingsplan för centrumutveckling beslutades om en markanvisningstävling för kvarteret Galten mellan Bankgatan och Råbygatan. I inbjudan framgår att delar av Vårfruskolans skolgård skall omfattas av en framtida exploatering av kvarteret. Skolgården kommer att krympa genom att de enda delar som idag inte är asfalt bebyggs. Det enda som förutsätts kompenseras är den lilla fotbollsplanen.

Som en följd av kommunstyrelsens beslut planeras delar av skolgården att stängas av redan 11 januari för att möjliggöra exploateringen.

Vårfruskolan skolgård är redan idag alldeles för liten i förhållande till barnens behov. Detta har vid flera tillfällen påtalats av skolans rektor, lärare och föräldrar, och det påvisas klart och tydligt i studien ”Riktlinjer för skoltomters storlek – en översyn”. Denna studie har 2009 tagits fram av Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen och Serviceförvaltningen samt Barn och skolförvaltningen Lunds stad.

En norm för skolgårdars storlekar är 45 kvadratmeter yta per barn. Vårfruskolan har idag 24 kvadratmeter och antalet barn prognostiseras att öka kraftigt.

Det naturliga hade varit att skolgården istället utökas och blir en del av en attraktiv offentlig parkmiljö. Exploateringen av kvarteret för bostäder och butiker borde rimligen inskränkas till de delar som idag används som bussterminal, de hårdgjorda ytorna närmast Bankgatan.

Kommunstyrelsen fattade det olyckliga beslutet utan någon som helst samråd med skolan och utan att skolans situation på något sätt belystes i underlaget. Här finns ett allvarligt demokratiskt underskott: Barnens behov har inte vägts in i beslutet.

Därför föreslår jag:
att alla förberedelser för exploatering av kvarteret Galten, som innebär inskränkning av Vårfruskolans skolgård, avbryts.
att kommunstyrelsen på nytt behandlar markanvisning för kvarteret Galten, i vilken skolans och barnens intressen också vägs.
Mats Olsson, Vänsterpartiet

Inga kommentarer: