2009-12-10

Filmtips

Missa inte Moore
Jag tillhör dem som uppskattar Michael Moore och har väl sett några av hans filmer. Det märkliga är att han med ”Capitalism, a Love Story” som nu går på Kino, lyfter sig till en ny nivå. Som bekant är det analytiska eller förnuftsmässiga inte hans starka sida och några lösningar har han inte. Men han har en agitatorisk förmåga som bara tycks växa. Resultatet är modern agit-prop med användande av filmens alla verktyg: ljud, tal, musik, bilder, klipp.
Här finns förstås allt elakt och negativt som kan sägas om bankerna och Wall Street. Och här är de nostalgiska återblickarna på den gamla hemstaden Flint, Michigan, där den amerikanska drömmen blev till verklighet på 50-talet, både genom bilarna och genom de som producerade dem. Nu manar Moore också fram Gud och Jesus och deras jordiska företrädare för att uttala sina domar över kapitalismen. Och tro det eller ej, men han slutar genom att uppmana oss att kräva bestämmande över våra arbetsplatser och om nödvändigt ockupera dem, varpå man får höra Woody Guthrie och Internationalen.
Hade det här varit, säg tidigt sjuttiotal, hade vi varit några hundra skrattande och jublande i salongen. Nu var vi så där tjugo. Resten sitter väl hemma och räknar på avdragen för hushållsnära tjänster eller navelskådar i identitetspolitiken. Till alla som har kvar lite lust att bli förbannad och glad: gå och se filmen!
Sten H.

Inga kommentarer: