2010-04-22

Hurra! Men nu vinner borgarna av Gr

En gammal bilhatare kan inte annat än glädjas åt den rödgröna uppgörelsen om att hålla folkomröstning om Förbifart Stockholm. Det är naturligtvis både ekonomiskt och miljömässigt vansinne att lägga 28 miljarder på en biltunnel under Mälaren.
Dessutom visar uppgörelsen att de hade fel som förutspådde att Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få vika sej för Socialdemokraterna i alla avgörande frågor. Man kan åtminstone delvis kompensera litenhet med goda argument och taktisk skicklighet.
Så låt oss hurra och vara glada. En liten tid. För jag tror att tunneln verkligen blir grävd. Jag kan bara se två realistiska scenarier.
A) De rödgröna vinner riksdagsvalet och det blir folkomröstning. I omröstningen vinner tunnelanhängarna som ju backas av både borgare och socialdemokrater. Jag bedömer att miljövännerna får cirka en tredjedel av rösterna, ungefär som i kärnkraftsomröstningen 1980.
B) Borgarna behåller regeringsmakten och det blir ingen folkomröstning. Och även nu blir det tunnel. Detta är den troligaste utgången. Borgarna kommer ideligen att framhålla att Mona Sahlin åter har visat sej som en svag ledare när hon nu viker sej för extremisterna i Mp och V. De kommer att få röster från bilvänliga socialdemokrater och en och annan vänsterpartist. De kommer också att spela på den olust som många känner inför själva folkomröstandet, en institution som inte har någon särskilt vacker historia i Sverige.
En god sak är att hetsen kommer att svetsa samman de rödgröna partierna ytterligare, och att det som i förstone var en överenskommelse mellan partitoppar nu sprids till en samarbetsanda mellan partiernas vanliga medlemmar. Aron Etzler säger kloka saker om den annan i senaste Flamman och även i Lund finns det spirande tecken.
Synd förstås att borgarna ska vinna och att Förbifarten ska byggas. Men jag tvivlar på att det fanns någon annan lösning.

Inga kommentarer: