2010-09-09

Borgarna sänkte kvaliteten i Lunds skolor
av Gunnar Stensson

Tisdagen 7/9 rapporterade Sydsvenskan att lärartätheten i Lund minskat efter införandet av den så kallade ”direkta skolpengen”. Fram till 2007 steg antalet lärare. Då tillämpades fortfarande den rödgröna skolpolitiken. Anders Almgren, S, var ordförande i Centrala skolnämnden och jag i Utbildningsnämnden. Mellan 2007 och 2008 sjönk lärartätheten från 9,4 till 8,9 per 100 elever.
Det var ingen överraskning. Lärare, föräldrar och elever insåg genast vilken standardsänkning den ”direkta skolpengen” skulle komma att innebära. Flera stora opinionsmöten för att stoppa den ägde rum vårterminen 2007.
Värst drabbades invandrarelever och barn till föräldrar med kort skolutbildning. Resurserna styrdes över till friskolor och skolor med akademikerbarn.
I en kommentar säger Klette: ”Skolpeng ger resurser efter behov”.
Det är en direkt lögn. Den direkta skolpengen följde eleven. Fördelningen blev helt mekanisk. Senare försökte man i omgångar rätta till den värsta snedfördelningen.
Klette erkänner dock att invandrarbarnen diskriminerats: ”Fördelningen räcker inte till de barn som har både utländsk bakgrund och föräldrar som är analfabeter”
Kan man inte spåra en attityd som gränsar till rasism i Klettes nedlåtande formulering? Men den är kanske röstvinnande.
Tyvärr ingår inte modersmåls-undervisningen i Lärarförbundets kriterier när de kvalitetsrankar skolorna i de svenska kommunerna. Lund fortsätter ändå att dala. I år hamnar kommunen på fjärde plats efter bland andra Arvidsjaur, som blev bästa skolkommun. Lomma blev nummer sex, vilket sannolikt också beror på kvalitetssänkningen i Lund. Eleverna från Lomma går ju i Lunds gymnasier.

Inga kommentarer: