2010-11-18

Israel-Palestina: Ett uppseendeväckande fett erbjudande av Per Roijer

Det händer saker i konflikten mellan Israel och Palestina. De senaste dagarnas utveckling har i media skymts av Mona Sahlins avhopp och Aung San Suu Kyis frigivning.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade förra onsdagen USA:s utrikesminister Hillary Clinton i New York. Amerikanerna försöker få igång fredsförhandlingarna igen. Palestinierna avbröt samtalen i september sedan Israel på nytt börjat bygga bosättningar i de ockuperade områdena.

En ny örfil
Praktiskt taget samtidigt som Benjamin Netanyahu satte foten på amerikansk mark, tillkännagav de kommunala myndigheterna i Jerusalem att inrikesdepartementet gett klartecken för över tusen nya bosättarbyggen i östra Jerusalem. Historien upprepade sig från i mars i år. När vicepresidenten Joe Biden kom till Jerusalem på en fredsmission i våras fick han ett likartat besked vid ankomsten. Joe Biden bet ihop, men örfilen togs illa upp på hemmaplan och orsakade en mindre kris i de israelisk-amerikanska relationerna.
   Ironiskt nog hamnade Joe Bilden i fokus den här gången också. Det var när han mötte Netanyahu i New Orleans som beskedet kom från Jerusalem.
   I våras spekulerades det i om inrikesminister Eli Yishai satte krokben för premiärminister Netanyahu. Den här gången är det uppenbart att det inte rörde sig om några tillfälligheter. Det är uteslutet att Netanyahu inte var införstådd, skriver nyhetsbyrån Al Jaziras korrespondent i Jerusalem.
   Avsikten var att markera att bosättningspolitiken ligger fast, och att palestinierna skulle få skulden för att vägra sätta sig vid förhandlingsbordet.

Ett fett erbjudande
Ändå kom Netanyahu ut, efter sju timmars förhandlingar med Hillary Clinton, med en överenskommelse om byggstopp. Erbjudandet från amerikanerna var uppseendeväckande fett. För att få igång samtalen med palestinierna begär USA att Israel inför 90 dagars byggstopp för bosättningar på ockuperad mark. Men byggstoppet gäller bara Västbanken och inte östra Jerusalem. Och det ska inte kunna förlängas.
   För detta betalar USA med 20 nya stridsflygplan i en ultramodern teknik som inte anförtros någon annan allierad. USA förbinder sig dessutom, enligt den amerikanska tidningen Foreign Policy att lägga sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot alla förslag som tolkas som hot mot Israels existens; det gäller sådant som Goldstonerapporten, räden mot Ship to Gaza eller förslaget att Israels kärnforskningsprogram ska granskas av atomenergiorgan IAEA.

Fritt fram att bygga
Utgången av förhandlingarna med Clinton tolkades av en del i Israel som att det efter tre månader skulle bli fritt fram för ohämmad utbyggnad av bosättningar på Västbanken, rapporterar dagstidningen Haaretz.
   Men dagarna har gått och Netanyahu slirar på vad det är som han och Clinton egentligen kommit överens om.
Det ryktas om att USA också betalar med ett löfte om att blockera ett ensidigt utropande av staten Palestina. Det har den palestinske premiärministern Salam Fayad sagt ska ske under år 2011. Det är i så fall ett löfte som Hillary Clinton inte står vid inför palestinierna.

Fayad fick 150 miljoner dollar
Den palestinske premiärministern Salam Fayad var också i USA samtidigt som israelerna, och dagen före Hillary Clintons överläggningar med Benjamin Netanyahu höll Clinton en presskonferens tillsammans med Fayad, där hon meddelade att USA ökar sitt bistånd till den palestinska myndigheten med 150 miljoner dollar.
   (De 20 amerikanska stridsflygplanen till Israel är värda 3000 miljoner dollar, inom parantes. Det är skillnad på folk och folk.)
   Flera ministrar i Netanyahus regering avfärdar alla inskränkningar i bosättningspolitiken och går emot premiärministern. Han kämpar nu enligt Haaretz för att få igenom sin överenskommelse med Clinton i den egna regeringen. Det ultraortodoxa men pragmatiska Shas-partiet kan tänka sig att lägga ner sina röster och rädda överenskommelsen, om de får uttryckliga garantier för att byggstoppet inte gäller Jerusalem, Israels "eviga och odelbara huvudstad".

Obama vill veta gränserna
Robert Wexler är president i S. Daniel Abraham Center for Middle East Peace, som i USA lobbar för en tvåstatslösning. Enligt Wexler försöker Obamas regering få i första hand israelerna att precisera sina krav på var gränserna ska dras mellan en palestinsk och en israelisk stat. Det är något som israelerna hittills vägrat och palestinierna länge väntat på.
   De extremister som Netanyahu är beroende av vill som bekant inte avstå en enda tum mark. Efter Netanyahus möte med Clinton citerade Haaretz någon enstaka israelisk röst som argumenterade för att det är nödvändigt att avstå mark för att inte en judisk stat ska bli en omöjlighet.

Inga kommentarer: