2010-11-11

Socialdemokratisk förnyelse? av Gunnar Stensson

Morgan Johansson, ordförande i riksdagens justitieutskott efter Thomas Bodström, leder partiets eftervalsanalys. Han menar att socialdemokraterna tappat förmågan att tänka stort och visionärt.
   Och visst finns det frågor som kräver stora och visionära tankar. Anpassningen till ett samhälle med ändliga resurser, till exempel. En väg bort från konsumtions- och tillväxt-samhället. Skapandet av det jämlika samhälle som blir en nödvändig konsekvens av en hållbar samhällsmodell.
   Morgan Johanssons tidsperspektiv är mer kortsiktigt. Han försöker förstå valnederlagets orsaker och finna vägen till valseger 2014.
   Han skyller valnederlaget på Thomas Östros. S gjorde fyra tabbar: skattehöjningen på lyxvillor, höjningen av bensinskatten, den sänkta krogmomsen och den stora skattesänkningen för pensionärer.
   Två skattehöjningar och två sänkningar. Förklarar de varför väljarna i likgiltighet vände S ryggen?
   ”Världens väl och ve hänger inte på om vi i Sverige ökar ett redan högt bensinpris”, kommenterar Morgan. Sedan redogör han för sina egna tankar.
   ”Det vi bör förändra är arbetstider, föräldraförsäkring eller semester. Jag tror på konventionellt samhällsbyggande. Behövs bostäder ska vi bygga mer bostäder. Behöver folk mer tid kortar vi arbetstiden. Jag vill inte låsa mig för enskilda löften, men vi måste ge ett svar på livspusslet som är mer seriöst än rut”.
   Morgan menar att socialdemokraterna måste ge upp alliansen med MP och V.
   På längre sikt bör S vara redo för samarbete med andra partier efter 2014 års val. Allt enligt Erik Magnussons reportage i SDS 10/11.
   Stora, visionära tankar? Vi får se vad hans partikamrater tycker.
   För på onsdagseftermiddagen slog Mona Sahlin omkull alla spelets pjäser. Hon själv och hela partiledningen ska ställa sina platser till förfogande.
   Hon gjorde utspelet i skarp polemik mot Morgan Johansson och hans försök att lägga ansvaret för valförlusten på Thomas Östros.
   Det var fel, sa hon, ansvaret är hela partistyrelsens.
   Det blir intressant att se vilket stöd Morgan Johansson har i konflikten med Mona Sahlin.

Inga kommentarer: