2011-09-08

Valfrihetsmodellens konsekvenser av Gunnar Stensson

Privatiseringar ökar varken  kvalitet eller effektivitet.
Ingen är väl förvånad. Att göra sig privat vinst på skattefinansierad verksamhet är naturligtvis ingenting annat än ekonomisk brottslighet. Har t ex ett skolbolag minskat kostnaderna för undervisning genom att snåla ska naturligtvis skattebetalarnas pengar återgå till stat eller kommun.
   Inom Lunds skolpolitik har liberaler som Tove Klette och Lars Hansson orerat om valfrihet, konkurrens, kvalitet och demokrati i sina ansträngningar att sprida profiten till så många giriga aktörer som möjligt.
   Det finns inga belägg för att någon av deras förespeglingar varit sann.
   Propagandan har sammanfattats i den tomma parollen VALFRIHET.
   Under de 20 år privatiseringarna pågått har landets skolor blivit allt sämre. Inom detta sönderfallande skolsystem sjunker Lund  år efter år från sin tidigare topplacering.
   Inom vård och omsorg drivs vinstinriktade aktörer att prioritera marknadsföring och trivselfaktorer i stället för att satsa på kvalitet. Kvaliteten försämrar de för att pressa kostnaderna.
   Skolorna konkurrerar genom att sätta för höga betyg – samtidigt som kunskaperna sjunker.
   Segregationen ökar då resursstarka och välinformerade individer bäst lär sig utnyttja systemet.
   I 20 år har valfrihetspolitiken tillämpats utan att någon systematisk utvärdering gjorts. Det är ingen tillfällighet. Bedragare agerar säkrast i okunnighetens dunkel.
   Utan genomtänkta regleringar, offentlig tillsyn och informerade kunder har valfriheten  förvandlat ett av världens bästa skolsystem till en Kiviks marknad.
   Det enda underlaget har varit den ideologiska trosvissheten att girighet är samhällsbyggets bästa grund.
   Bakom forskarrapporten står Sveriges ledande välfärdsforskare. Den är genomförd i SNS regi.
Källa DN, 7/9

Inga kommentarer: