2011-10-20

The Fantastic Success of Occupy Wall Street av Gunnar Stensson

Så lyder rubriken på Immanuel Wallersteins kommentar om den nya rörelsen, publicerad den 15 oktober. Wallersteins perspektiv är framför allt amerikanskt. Han tror att rörelsen kommer att få stor politisk och social betydelse i USA. Nedan ett sammandrag av hans analys – och förhoppningar.
   Framträdandet av Occupy Wall Street är den viktigaste politiska händelsen sedan antikrigsrörelsen 1968, som den är en direkt arvtagare till.
Den sedan flera år pågående ekonomiska krisen plågar inte bara de allra fattigaste i USA utan också många av ”de arbetande fattiga”, den grupp som man annars brukar kalla medelklassen.
   De fattiga och de arbetande fattiga exploateras av den rikaste procenten giriga finansspekulanter.
   Varför rörelsen - för nu är Occupy Wall Street en massrörelse - framträdde just nu vet vi inte, men den kan ha inspirerats av den arabiska våren, de chilenska studenternas aktioner och många andra händelser det senaste året.
   Gnistan som tände branden var en demonstration på Zuccotti-torget intill Wall Street för en månad sedan. De som demonstrerade var studenter, en del äldre kvinnor och några andra personer. Media struntade i dem.
   Då kom ett brutalt polisingripande. 700 demonstranter greps. Det var en händelse som massmedia inte kunde förtiga. Publiciteten blev omfattande. Men rörelsen beskrevs i nedlåtande ordalag. ”Vad vet studenter och några gamla damer om ekonomi? Vad är ni ute efter?”  ”Rättvisa,” svarade en talesman för Occupy Wall Street. Det var ett svar som fick bred resonans.
   Publiciteten hade gjort rörelsen känd. Snart vann den också legitimitet. New York Times,  USA:s  motsvarighet till DN, publicerade en stor artikel som fastslog att Occupy Wall Street har ett klart budskap och tydliga politiska krav. Den extrema ojämlikheten har förvandlat amerikansk ekonomi till en dysfunktionell spekulationsekonomi.
   När flera representanter för etablissemanget som ekonomipristagaren Paul Krugman slöt upp bakom Occupy Wall Street ökade legitimiteten.
Rörelsen blev en respektabel och betydande politisk kraft. Det innebär en risk för att högerkrafterna samlas för att krossa den. Deras direkta våldskapacitet i USA får inte underskattas. De har också stora medieresurser.
   De senaste dagarna har de tillgripit den gamla metoden att tysta politiska motståndare genom att anklaga dem för antisemitism. ”Ockupera Wall Street är en antisemitisk rörelse eftersom anhängarna tror att börshajarna är judar.”
   Ett annat hot är att rörelsen vinner så bred anslutning att den kommer att rymma motstridiga intressen, vilket kan leda  till att den utslätas eller splittras.
   Vi vet inte om Occupy-rörelsen blir bestående eller om den kommer att blekna bort. Redan nu har den nått viktiga resultat.  USA har påverkats i riktning mot något nytt och bättre. Medvetenheten om kapitalismens kris har vuxit och fördjupats hos det amerikanska folket. Ett första steg mot ett nytt och bättre världssystem har tagits.
   Så långt Wallerstein. Lördagen den 15 oktober, samma dag som han publicerade kommentaren, genomfördes mer än tusen manifestationer i alla världsdelar. Occupy Wall Street hade blivit global.
   Svenska massmedia har ägnat samma vecka åt det extremt ointressanta drevet mot Juholt.

Stop the Machine!
Det skulle kunna vara en aktion inspirerad av Alf Hornborgs bok ”Myten om maskinen”. Och visst finns det samband.
   The Machine är den maskin som styr USA och består av stora bolag, finansspekulanter och korrumperade politiker (politiker i båda partierna är beroende av finansiering från the Machine och måste vara lydiga för att få tillgång till resurserna).
   ”Stop the Machine” samverkar med ”Occupy Wall Street”. Den har ett tältläger på Freedom Plaza i Washington. Dess politiska krav är tydligare än dem OWS hittills fört fram:
Human needs - Not corporate greed!
Stoppa maskinen - Skapa en ny värld!
Stoppa krigen - ta hem trupperna!
Beskatta de rika och bolagen!
Hälsovård åt alla!
Arbetare viktigare än profit!


”Americans Occupy for Change”
Natasha Mozgovaya, tidningen Haaretz USA-korrespondent, påpekar den 13 oktober att trenden att protestera genom att ockupera torg startade i Tel Aviv i somras, efter inspiration från Tahrirtorget, och att de första demonstrationerna i Washington inleddes av israeliska fredsaktivister redan i somras.
   Tältlägret i Freedom Plaza är nu en bas för fredsaktivister av alla slag. Vid en aktion inne i senatsbyggnaden på Capitol Hill ropade demonstranterna: ”How do you fix the deficits? End the wars! Tax the rich!” Flera av dem arresterades.
   Den amerikansk-judiska rörelsen ”Code Pink” var en av arrangörerna. Deras T-shirts bär texten ”Vi tiger inte!” på engelska och hebreiska.
   ”Washington är nästa hållplats efter den arabiska våren och protesterna i Israel,” framhöll Code Pinks talesperson Ali McCracken.
   ”Vi kunde använda de tre miljarder dollar som vi betalar i årligt bistånd till Israel till att skapa jobb här,” sa en annan av aktivisterna. ”Jag är säker på att israelerna och palestinierna kunde sitta ner och reda ut sina förhållanden om de slapp denna kapprustning.”

Assymetrisk fångutväxling
Den israeliske soldaten Gilad Shalit byttes på tisdagen ut mot 1027 palestinska fångar. Det gynnar framför allt Hamas och Netanyahu. Enligt Hamas har Israel gått med på att lätta blockaden mot Gaza som en del av överenskommelsen. Egypten har spelat en viktig roll vid förhandlingarna.


Inga kommentarer: