2011-11-03

Trots USA:s hot - Palestina invalt som Unescos 195:e medlemsstat av Gunnar Stensson

107 länder röstade för, 14 mot och 52 la ner sina röster. USA, Kanada, Tyskland och Sverige röstade mot. Det ger en antydan om regeringens verkliga ståndpunkt i Mellanöstern. Centern och oppositionspartierna är kritiska mot regeringens beslut.
   Resultatet hälsades med jubel i Unescos plenisal i Paris där representanter för 173 nationer samlats. I Moderaternas nästa partiprogram kommer det trots allt troligen stå  stå att också Sverige röstade för Palestina..
   Därmed har ännu ett avsnitt skrivits i historien om Palestinas väg till internationellt erkännande
   USA drog tillbaka sitt ekonomiska stöd till Unesco på knappt 80 miljoner dollar. De vill inte vara med när de inte får det som de vill. Egendomligt nog kritiseras palestinierna för att de inte viker sig för utpressningen. Det rimliga vore att i stället fördöma USA:s missbruk av den ekonomiska makten.
   Det är inte första gången USA handlar så här.. 1984 lämnade de Unesco helt och hållet och höll sig borta flera år. Å andra sidan hoppas de nu på stöd från Unesco i Afghanistan. Så de kanske ändrar sig.
   Men andra nationer är beredda att ge ekonomiskt stöd i USA:s ställe. Ekonomiskt stöd ger inflytande.
   Palestina kommer nu att ansöka om medlemskap i WHO. Sedan fortsätter man i ytterligare femton FN-organ.
   Palestina kan nu via Unesco anmäla flera heliga platser till världsarv.slistan. Det gäller till exempel födelsekyrkan i Betlehem, Makpelagrottan med Abrahams grav i Hebron och Klippmoskén på Tempelberget.
   För palestinierna och Mahmoud Abbas är segern en triumf som stärker Palestina inför omröstningen om Palestinas FN-medlemskap i generalförsamlingen nästa vecka.
   USA kommer att inlägga sitt veto, men världsläget är nu sådant, att USA:s maktspråk och försök att ensidigt få sin vilja fram genom mutor och hot bara väcker irritation. I den uppvaktande kvartett som brukar gå USA:s och Israels ärenden är meningarna delade.
   Israel tror inte sina ögon och kallar det hela science fiction.

Inga kommentarer: