2012-05-03

1 maj i Lund 2012 - En dag i vänstern av Gunnar Stensson

Tillit var ett av Helle Kleins teman. Att hysa och förvänta tillit. Men det kom senare. Står nu mitt för Grand i hörnet Bangatan-Klostergatan. Där kommer dom. Upp till kamp! En svettig Lennart Prytz vinkar åt mig att gå in i tåget. Nyss mäktig. Nu demonstrationsvakt. Rött band om kavajärmen. Överraskning. De svänger in på Stora Fiskaregatan, den lilla gatan till Södergatan. Knappt tvåhundra.
   Går längs stadsvallen (Strindberg påstod att han kunde se både Sankt Lars och Lommabukten härifrån) ser tåget på avstånd bortom Katte. Musiken svallar plötsligt fram.  Så dyker de upp vid  Mejeriet. Kastanjelöv stora som händer på en natt. Lund, Hålträdsklokryparens stad. Monumentet över en två och en halv mm lång spindel. Miljö det med.
Kanske 500 på Gröningen. Många klostergårdare och sanktlarsare. Artur och Sigrid från vår trappuppgång. Sigrids lulemål påminner om åren i Norrbotten på 60-talet. En gubbe i min ålder knackar mig i ryggen. Räcker mig plånboken som jag tappat i gräset. Där är Lennart och Gillian. Sydafrika. Chile. Lever Nelson da Silva? 1976 var vi ett gäng som samåkte i Lennarts gula saab till Heleneholmsskolan i Malmö
   Helle Klein. Tillit, som sagt. Ömsesidig. Grundförutsättning för all solidaritet. ”Flirta inte med mittenväljarna!” Applåd. Banden mellan medelklass och arbetarklass måste stärkas! Intressant distinktion mellan mittenväljare och medelklass. Mittenväljare=högavlönad arbetare som blivit moderat p g a jobbskatteavdragen. Medelklass= lärare som inser att en solidarisk välfärdsstat förutsätter rejäl och hög skatt. Tankar värda att utveckla. Tekniktro. Investering i grön teknik. Karin Svensson invänder sex timmar senare att farliga ämnen ingår även i vindkraftverken. Vindpust välter de röda fanorna. ”Rättvis fred mellan Israel och Palestina!” Applåd. ”Anders Behring Breiviks ideologi delas av många.” ”Kamp mot den nya fascismen i Europa!”
   Björn Abelsson lokal talare. Han är bra! Stödde oss som kämpade för en måttligare utbyggnad i Sankt Lars och BUP-området. Fick vika för Gunnar Jönsson och den moderate fängelsedirektören.  Gunnar står med vit banderoll mot storfinansen. Hejar avmätt. Björn höll på med Höje å-projektet också, länge. Kontroversen Björn hade med Larry i fullmäktige när han var ung. Nästan handgriplig. Det var inte bara Björn. Vem var den andre?  ”Stoppa skolnedskärningarna!” Applåd.
   Skönt sitta. Foten värker. Gammal skada. Känts sedan vandringen längs Saskatchewan för sju år sen. Sankt Lars i går kväll. Bära är bära och dra är dra. Tillit. Alla gjorde det dom skulle. Fjärdeklassschackmästarna sålde korv för att finansiera SM i Stockholm. Tjogtals ungar lekte och skrattade mellan träden i skymningen. Dansade när Kapellet spelade. Klättrade i magnoliorna.
Förbluffande snyggt på Gröningen. Igår kväll bokstavligen ett träsk med ett snår av spretande söndriga brassestolar. Två koreanska tjejer jobbar privat: stoppar ölburkar i  sopsäckar. Kommer att tjäna hundratals kronor. Det ska de ha!
   Hittar kompakt pocketbok bredvid vodkabutelj. ”Street Bible”. Nya Testamentet. Vandrade en  missionär här, mitt ibland 30 000 syndare firande valborgs fruktsamhetsorgier? Sodom och Gomorra. Somt föll på hälleberget. God idé egentligen. ”Street Communist Manifesto”.
   Erland och Marie-Louise sätter sig i stadsparkskaféets uteservering före den stora anstormningen.
   Nyckeln till ABF-lokalen måste genast till Elsa på Slottet. Tomma skräpiga gator. Maskrosor och gassande sol. Het gatsten.
Stortorget klockan 14. 5-600. Mats värvar medlemmar. Vi är många här men inte lika många i partiet. Vänster-tjejer och Vänster-gubbar. Är det inte Beppo? Kassör i FNL-grupp Söder 1970. Tung då, tung nu. Kämpade i stormen med stor röd banderoll mellan domkyrkan och Klostergatan. Klassiskt foto. Vi följdes åt i FNL sex-sju år. Kamp mot polpottarna. Sedan tvistade vi. Apk -vpk.
   Och där. Jörn Svensson. Mårtenstorget 76. Stod i mitten av en krets lyssnare då. Något av agitator som August Palm.

Skarp röst, skarpa ord. 15 år senare. Agitation mot EU inför omröstningen. Stekhet augustidag i Kalmar. Äldre nu.  Pratar med vithårsman i stadshallsporten. För ögonblicket anonym i mängden.
   76, ja. Gunnar Sandin hade egenhändigt spikat ihop en brädkåk till valbyrå på trottoaren utanför bion. Som en glasskiosk. Egentligen var han opraktisk, säger Per.
   Medlemmar av Kapellet tar igen sig vid rådhuset. Nu talar övertygad  tjej med osäker röst. Säger det som måste sägas. Ovationer. Och nu. Socialistisk läkare, lång och stilig. Har lätt för sig, gör det lätt för sig, lite ytlig. Inget oväntat. Eller är jag orättvis?
   I pissoaren i stadshallen tillsammans med en av de många vänner vars namn jag glömt, men som poppar upp i huvet vid helt oväntade tillfällen.

   Tre eritreaner. Kan du hjälpa min pojke som börjat i gymnasiet? Jag lovar.
   Tåget marscherar i väg. Hinner inte lyssna på Josefin Brink. Synd.
Förbannat vad DVs affischbockar är tunga! Bilen ända borta på Bankgatan, vid videobutiken där Johanna och jag hyrde video och lånade svarta boxar på 90-talet. Vi hade ju ingen egen spelare. Andra tider då.
   Iväg längs Södra Esplanaden. Parkskolan – Katte södra – Internationella. Tror det var rätt att starta den. Alltid för trång. En speciell lösning. Också barn till internationella experter måste ha tillgång till skola de år de råkar vara lundabor. Nygatan. Rena rama poppefilmen. Sten Stensson Sten. Grand hotell och Gunnars soppkök.
   Ut med affischbockarna. En på Trollebergsvägen. Väg inte gata. Ut genom proletära Väster mot Wachtmeisters gods. För oändligt länge sen, 55, gick jag här med en sossedemonstration på väg till Folkets park.
   Där kommer Kerstin Gunnarsson  på Gasverksgatan. På mötet hänvisar hon till sina FNL-år som exempel på folkrörelse som miljörörelsen borde efterlikna. Lester Brown var med redan för 40 år sedan, på Brundtlandsrapportens tid. Doris Norrgård och Lars Almström förklarar hur vi ska rädda världen. Mycket engagerade. Föreläsningen minutiöst genomtänkt. Världens elände är totalt men ibland låter det som om vi trots allt  kunde rädda den ganska lätt. Resurserna som satsats i Afghanistan tycks ha räckt. Vi kan klara av det om vi riktigt tar i, sjöng Martin Ljung. Sven Hugo ser vissa problem. Jordbruksmark till etanol i stället för livsmedel. Sierra Leone. Svenska biståndspengar drabbar biståndstagarna. Vinsten förbättrar Sveriges miljö.. Karin Svensson Smith. Städerna ska bilbefrias! – glesbygden måste ha möjlighet att ha bilar. Åtminstone några. Vi måste nyansera. Tät stämning. Bra möte. Sven Bertil. Lokal miljöpolitik. För att rädda världen måste vi rädda Lund. Ut på gatan och tala med folk! (Gör alla folk till mina lärjungar), säger Lars Almström innan han och Doris tar tåget till Stockholm. Vi har pratat med Jonas Sjöstedt, säger dom.
   Solen står lågt när vi når DV-lokalen innanför gallergrinden på Lilla Magle Kyrkogata. Bockar. Högtalare. Stativ. Säckkärra. Sladdar. Elektronik. In med det, alltihop.
På hörnet Lilla Magle Kyrkogata-Kiliansgatan festar Röda Kapellet efter spelningar i Trelleborg, Malmö och Lund. Elsa skyndar in. Nu är gatan tom, som i en västern före slutuppgörelsen. Inte en människa i sikte.

Bilder: Marianne Sonnby

Inga kommentarer: