2012-05-03

Ingen talar längre om Afghanistan av Gunnar Stensson

USA linkar ut ut Afghanistan. Obamas blixtbesök i Kabul häromdagen följdes av bombangrepp. Obama och Romney slåss om vem som gör mest för Israel, men tiger om Afghanistan.
   Kriget i Afghanistan är USAs längsta krig. Ingenting har uppnåtts. USA insatte pashtunen Karzai som president. Ledare för andra etniska grupper försöker med stöd från Ryssland, Indien och Iran göra sig av med honom. Ingen vill ge makten till talibanerna. Och ingen bryr sig om vad USA vill.
   USA-soldater brände koraner i februari. Våldsamma protester i hela Afghanistan. 16 afghanska män, kvinnor och barn massakrerades i sina hem av en amerikansk soldat någon vecka senare.
   President Karzai fastslog att Afghanistan förhärjas av två demoner, talibanerna och amerikanerna.
   ”Aldrig har en supermakt betalat så mycket pengar och skickat så många soldater till ett land och fått ut så lite av det”, skrev New York Times. Enligt  försvarsminister Panetta tänker USA lämna Afghanistan 1913 i ställer för som planerat 1914. Den afghanska armén får ta över de militära aktionerna, inklusive drönar-attackerna. Den afghanske utrikesministern blev inte tacksam. Afghanistan tänker inte bli startplatta för drönarattacker mot Pakistan, sa han.
   USA:s allierade, den pakistanska regeringen, är missnöjd. Den kräver stopp för drönarattacker mot pakistanskt territorium och ovillkorliga ursäkter för de 24 offren för en drönarattack i november 2011.
   ”Dags för Karzai att kasta ut oss,” skrev den tidigare vice försvarsministern i Reaganadminstrationen Lawrence Korb den 4 april. Korb är en republikansk analytiker som anser det fördelaktigast att USA tvingas ut ur Afghanistan snarast möjligt.
   En opinionsmätning 12 april i Washington Post visade att bara 30 procent av amerikanerna anser att kriget varit värt att utkämpa. Detsamma tycker majoriteten av republikanerna. Kostnaderna är astronomiska vid en tid då de mest konservativa republikanerna försöker minska statens utgifter.
   Till slut kommer Obama att följa Korbs råd, förutspår Immanuel Wallerstein i sin kommentar 15 april.
   Och vem har läst något om Afghanistan i svenska media de senaste månaderna? Till och med folkpartisterna backar. Ingen banderoll i 1 maj-demonstrationerna nämner kriget. De svenska kostnaderna, också de betydande, mänskligt och materiellt, har bara lett till en allt destruktivare situation. Tystnaden lär komma att fortsätta. Alla ångrar att vi lät oss förledas eller tubbas att ge oss in i kriget. Alla vet att vi kommer att dra hem trupperna. Snart. Vi borde ha begränsat oss till humanitärt bistånd via Afghanistankommittén. Moderaterna kommer kanske i framtiden påstå att det hela tiden varit deras ståndpunkt.
   För vår del var saken klar i oktober 2001. Då påtalade vi vid ett torgmöte i Linero det vanvettiga i att angripa den afghanska nationen för ett dåd som utförts av en saudi-arab, Usama bin Laden. I synnerhet som majoriteten afghaner över huvud taget inte visste att något inträffat 11 september.
   Angreppet var mer än ett brott. Det var en dumhet. Ungefär vid samma tid beslöt socialdemokraterna att bygga en hemlig vapenfabrik i Usama bin Ladens hemland, Saudiarabien. Det har också visat sig vara dumt, men ingen kunde påpeka det då, för ingen visste. Moralen ska vi inte tala om.

Källa Immanuel Wallerstein 15/4

Inga kommentarer: