2012-06-14

Grönt Bälte kring Lunds stad! av Nilla Bolding

Att miljöfrågorna, bland dem klimatfrågan, är avgörande för framtiden blir tydligare och tydligare. Det finns ett nytt begrepp som bla miljöforskaren Johan Rockström fört in i debatten: antropocen. Antropocen innebär en ny geologisk era där människan är jordens starkaste förändringskraft. Och vi förändrar inte på något bra sätt.
   För drygt 10000 år sedan inleddes den geologiska tidsepok som kallas holocen. Under holocen uppstod en plötslig stadga som skapade jordmånen för mänskliga civilisationers möjligheter att blomma upp. Jordbrukets expansion, en accelererande teknikutveckling och människoartens utbredning över planeten bygger alltså på jordens förmåga att reglera sig själv till en stabil jämvikt.
   Den jämvikten finns inte längre, vilket vi alla väl funderat på t ex under de senaste veckornas intensiva blåsande.

Att skapa förutsättningar för en ny och bättre balans är allas vårt ansvar.
Vänsterpartiet i Lund vill att Lunds kommun ska bidra bland annat genom att plantera träd. När den nuvarande översiktsplanen antogs, infördes att det ska skapas gröna stråk mellan kommunens parker och grönområden, och ett grönt bälte runt staden.
   Nu går vi från ord till handling!  I vårt budgetförslag avsätter vi 15 miljoner om året till markköp för Grönt bälte de närmaste tre åren, alltså totalt 45 miljoner kronor för inköp av mark för det ändamålet. Exempel på vad man skulle kunna göra: förbinda  St Larsparken med Fågelsångsdalen via Stora Råby med sin blivande sjö och Billebjär, eller koppla ihop Rinnebäck med Kävlingeåområdet.
   På det sättet skapar vi inte bara nya biologiska korridorer och folkhälsoresurser för lundaborna, utan ger också vårt bidrag till klimatfrågans lösning.
Nilla Bolding, fd ledamot (V) i Byggnadsnämnden

Inga kommentarer: