2012-06-07

Stötta Gaza-änkornas initiativ! av Bertil Egerö

Nu seglar Estelle – Ship to Gaza’s fartyg för 2012 – från Umeå mot södra Sverige. Strandhuggen i Stockholm, i Almedals- veckans Visby, i Malmö och andra platser, ska utnyttjas till manifestationer och information om den israeliska blockaden av Gaza. Ship to Gaza behöver allt stöd de kan få – även i praktiska insatser vid de olika strandhuggen. Malmö-gruppen är i full gång med planeringen. De kan nås genom Ship to Gaza’s hemsida www.shiptogaza.se.
I dagarna nåddes jag av en viktig fråga: kan vi bidra till att barnen i Gaza får lite roligt? En av förra årets deltagare i Frihetsflottan, Lotta Wiktorsson, lyckades för några veckor sedan ta sig in i Gaza från Egypten. Hon imponerades av många ting, men kanske mest av organisationen Life and Hope – änkornas organisation. Lottas reseberättelse följer på dessa rader.
   Den israeliska massakern Gjutet bly 2009 skördade många offer i Gaza. Drygt 550 gifta kvinnor förlorade sina män; tillsammans har de nyblivna änkorna över 2 000 barn. En oerhört tung börda i ett samhälle där änkor blir helt beroende av sin nära släkt för att klara sig. Några driftiga änkor gick därför samman och lyckades med konststycket att organisera samtliga änkor med barn i en organisation som de kallar Life and Hope. Här arbetar man i ny gemenskap på att stötta och stärka varandra, organisera arbetstillfällen, ordna för barnen, se till att få plats i det traditionellt patriarkala palestinska samhället. Organisationen har hittills inget statligt eller utländskt stöd, och hankar sig fram på egna eller insamlade medel.
   Trots bristen på medel har änkorna börjat planera för ett "sommarläger" för barnen - en vecka på Gaza-stranden med lekar, mat och lite godis. Lotta Wiktorsson lovade att försöka få ihop de 1000€ de behöver för att genomföra sitt sommarläger. Så här säger hon:
   ”Du får mycket gärna hjälpa till! Jag har inget PlusGiro men på mitt överblivna konto på Handelsbanken går det bra att sätta in pengar och märka dem "Sommarläger i Gaza", så förmedlar jag dem vidare med kurir inom ett par veckor. Handelsbanken konto 393 801 438, clearingnr 6682.
   Så lätt det kan vara att stötta något så viktigt!

Inga kommentarer: