2012-09-20

Demokratisk vänsters framtid avgörs på tisdag
av Gunnar Stensson

Ska DV ställa upp i valet 2014? Nu på tisdag 25/9 besvaras frågan på ett öppet medlemsmöte. Mötet är kl 18:00 i DV:s lokal på Magle Lilla Kyrkogata 2.
   Beslutet gäller kommunalvalet 2014. Det handlar alltså inte om det fortsatta politiska arbetet i kommunala organ under nuvarande mandatperiod. Det har vi åtagit oss.  Det arbetet fortsätter i oförminskad omfattning.
   Hur DV:s fortsatta verksamhet ska se ut bestäms senare.

Medlemsmötet är öppet
Alla intresserade är välkomna. De skulle kunna vara fler än ett tusental med tanke på hur många som faktiskt röstade på DV i valet 2010. Men endast medlemmar har rösträtt.
   Problemet är att den grupp som verkligen arbetar med politik och mötesverksamhet är så liten. De få som är aktiva arbetar ofta nära gränsen för vad de förmår. En liten sammansvetsad grupp kan lätt hamna i ett grupptänkande som kan leda till att viktiga perspektiv försummas.
   Tyngdpunkten har helt naturligt legat på det kommunalpolitiska arbetet. Det räcker ju inte att förklara världen, det gäller att förändra den, som Marx skriver.
   Samtidigt kan det kommunalpolitiska arbetet leda både till en insnävning av perspektivet och via kompromisser till en anpassning till det system som skulle förändras.
   DV:s mötesverksamhet har till stor del varit just systemkritisk. Miljökonsekvenserna av det förhärskande samhällssystemet som bygger på kapitalism, nationalism, tillväxt, marknad, konkurrens, vinst, privat ägande och konsumtion har ifrågasatts av tänkare som Alf Hornborg och Lester Brown. Vi vill gärna utveckla detta vidare.
   Som Nina Björk, aktuell med boken ”Lyckliga i alla sina dagar. Om pengars och människors värde”, lite uppgivet påpekar, verkar möjligheten att förändra systemet näst intill obefintlig. Samtidigt är en förändring absolut nödvändig.
   Vid ett tillfälle för några år sedan försökte vi värva henne som föreläsare, men det stupade på praktiska svårigheter. Vi ska göra nya försök. Du är mycket välkommen, Nina Björk. Naturligtvis når du en större publik och därmed större verkan i ”God morgon, världen”, men vi kanske kan erbjuda engagerade, närvarande människor.

Men som sagt, beslutet på tisdag handlar om frågan huruvida DV ska ställa upp i kommunalvalet 2014 och fortsätta göra sin lilla, men inte svaga, röst gällande tillsammans med S, V och MP i frågor om miljö, omsorg, skola, kommunikationer och stadsplanering i Lund. Man ska inte underskatta de insikter som uppnås vid konfrontation med den vresiga verkligheten.

Inga kommentarer: