2013-01-24

Netanyahu och Lieberman förlorade elva mandat i Israel-valet av Gunnar Stensson

Israelerna har tröttnat på Netanyahus arrogans och Liebermans plumpa rasism. De 120 mandaten i Knesset fördelades sixty-sixty vilket innebär att högerpartierna förlorade majoritetsställningen.
   Det nya mittenpartiet Yesh Atid vann 19 mandat och Arbetarpartiet 15, en ökning med två mandat. Det extrema högerpartiet Judiskt hem som är motståndare till tvåstatslösningen och förutspåtts en jordskredsseger fick nöja sig med 11 mandat.
   Likud-Beitenu blev trots förlusten med sina 31 mandat största parti och Netanyahu är trolig regeringsbildare.
Valresultatet var ett bakslag för Netanyahus aggressiva bosättarpolitik. Världsopinionen känner lättnad. EU och USA liksom FN eftersträvar ju en tvåstatslösning med utgångspunkt från 1967 års gränser.
   Dagen före valet manade Storbritanniens konservative utrikesminister Hague israelerna att besinna sig. Det är ”sista chansen att nå en tvåstatslösning”, påpekade han. Kanske påverkade hans uttalande valresultatet.
   I New York Times föreslog Paul Krugman att Obama skulle vända sig direkt till palestinierna och israelerna och offentligt kräva en förhandlingslösning med utgångspunkt från de gränser som gällde 1967. Trycket från världsopinionen växer. Vi får snart anledning att återkomma.

Inga kommentarer: