2013-01-24

Revolution i Eritrea? av Gunnar Stensson

I måndags ockuperade eritreanska soldater tv-huset i Asmara, en gång Lunds vänort. De tvingade en hallåman att läsa upp ett manifest som krävde frihet för de politiska fångarna, återinförande av konstitutionen och allmänna val.
   Följande dag rådde åter lugn i Asmara. Vi vet nu att aktionen leddes av en av Eritreas generaler, Osman Saleh, som lär vara son till den tidigare utbildningsministern Saleh Osman. Det påstås att förhandlingar pågår med president Afeworki om dennes avgång.
   Mer är inte känt i dagsläget. Men spänningen är stor. Kanske ser vi början till frihet för ett folk som i mer än ett sekel kämpat för demokrati och självstyre. Kanske kan Dawit Isaac äntligen återvända till sin familj i Sverige.
   I Sverige fanns under två decennier en stark Eritrearörelse. Och som sagt, 1997 blev Asmara Lunds vänort. Det ger oss särskild anledning att vara uppmärksamma.

Bakgrund. 1993 blev Eritrea fritt efter ett 30-årigt befrielsekrig mot etiopisk ockupation. Den nya nationens fana hissades utanför FN-skrapan i New York.
   Arbetet att skapa en demokratisk konstitution inleddes. Förväntningarna var stora i Eritrea och i den eritreanska diasporan. Internationellt fanns förhoppningar om att Eritrea skulle bli en demokratisk förebild i Afrika.
   Utvecklingen blev en annan. 1998 angrep den etiopiska armén. Ett tvåårigt krig som krävde 60 000 människors liv följde. Frågorna kring gränsdragningen blev aldrig lösta. Undantagstillståndet i Eritrea förlängdes månad för månad..
   2001 krävde flera tidigare regeringledamöter, tidningar och företrädare för det eritreanska folket att undantagstillståndet skulle hävas, konstitutionen tillämpas och allmänna val genomföras.
   Så förstördes World Trade Center i New York den 11 september 2001. President Bush krävde att alla länder skulle sluta upp runt USA i kriget mot terrorismen. Det gjorde Eritreas president Issayas Afeworki. Tio dagar senare beordrade president han armén att i en snabb överraskande manöver fängsla de ledare och journalister som krävt att undantagstillståndet skulle upphävas, däribland Dawit Isaac.
   De fängslade ställdes aldrig inför rätta. De bara försvann i olika eritreanska fängelser. Flera av dem är i dag döda. En av världens hårdaste diktaturer etablerades. Eritrea blev ett fängelse för hela folket. Ungdomarna tvingades in i ett mångårigt militärt system Mellan fem och tio tusen är politiska fångar, enligt Amnesty. De som har möjlighet flyr ur landet. Många återfinns vid EU:s gränser. Många har gått under med fartyg som försvunnit i Medelhavet.
   I Sverige lever idag minst 10 000 eritreaner. De har släkt och familjer i Eritrea.

Inga kommentarer: