2013-02-21

Kino: ”Godheten” av Gunnar Stensson

Stefan Jarls film ”Godheten” är en essay om dagens profitsamhälle. Ekonomijournalister från Svenska Dagbladet beskriver hur bankväsendet och finanskapitalet profiterar på samhället och hur Sverige under det senaste årtiondet blivit mer ojämlikt än det varit sedan 1920-talet.


I en intervju i ”Nya Upplagan” säger Stefan Jarl: ”Sveket, det är värst. Ingen ställer längre upp för de grundläggande värderingarna inom arbetarrörelsen. Man har utan protester låtit Alliansen montera ner allt som har med empati och solidaritet att göra, dom som en gång byggde det här landet ligger nu i sina nedpissade blöjor och får betala priset för riskkapitalisternas miljarder i skatteparadisen.”
   Mest givande är en lång intervju med författarna till boken ”Jämlikhets-anden”, Richard Wilkingsson och Kate Picket, som forskat om det ojämlika samhällets skadeeffekter. De konstaterar att ojämlikheten skadar hela samhället, inte bara dem som befinner sig längst ner utan faktiskt också dem som befinner sig på toppen. Den förstör skolan, vården och omsorgen. Våldet på gator och i hem ökar. Kvinnomisshandeln ökar. Fascismen ökar. Fängelserna blir överfulla.
   Se filmen för dess ekonomiska, sociala och politiska genomgångar som ger sammanhang åt alla de sanningsfragment du forskat fram om det svenska samhällets utveckling de senaste 20 åren.

Se filmens trailer »

1 kommentar:

Magnus J sa...

Och som ett passande soundtrack till filmen är Ulf Lundells senaste cd "Rent förbannat"