2013-08-29

Anna Lindh utlämnar flyktingar till Mubaraks tortyrkammare av Gunnar Stensson

En orkan av ondska svepte över världen efter den 11 september 2001. Världens största terrororganisation, CIA, jagade med stöd av 54 länders regeringar påstådda terrorister. De tiotusentals offren transporterades illegalt i amerikanska flygplan och spärrades in i hemliga fängelser runt om i världen där de torterades och mördades. Vi kommer ihåg Abu Ghraib. Guantanamo existerar fortfarande.
   Den socialdemokratiska svenska regeringen samarbetade genom att utlämna de båda egyptierna Agiza och Alzeri till CIA och Mubarak 18 december 2001. Man var väl medveten om vilka varianter av tortyr som tillämpades i Mubaraks fängelser, förutom primitiva grymheter, elektrisk tortyr av många varianter.
   Vid ett möte på UD den 17 december 2001 hade utrikesminister Anna Lindh tillsammans med statssekreteraren Gun-Britt Andersson och flera höga tjänstemän godkänt att ett hemligt CIA-plan skulle forsla de båda egyptierna till Kairo.
   Följande dag fattades det formella regeringsbeslutet. Ordförande var Göran Persson, föredragande Anna Lindh. Dessutom hade följande statsråd varit närvarande på det skändliga regeringsmötet: Hjelm-Wallén, Winberg, Ulvskog, Sahlin, von Sydow, Pagrotsky, Östros, Messing, Engqvist, Rosengren, Wärnersson, Lejon, Lövdén, Ringholm och Bodström.
   När händelserna avslöjades i Kalla Fakta förekom många undanflykter och rena lögner. Fortfarande är ansvaret inte utrett.
   Journalisten Lena Sundströms nyutkomna bok ”Spår”, Natur och Kultur 2013 är en skakande berättelse om den internationella paranoian åren närmast efter 2001. Subtil teknik och organisation, arméer av experter och tekniker och obegränsade ekonomiska resurser sattes in med det enda syftet: att plåga och slita sönder mänskliga kroppar.
   Nu är Mubarak fri igen. 100 000 har dött i det syriska blodbadet, två miljoner syrier är på flykt, ett fyrtiotal stoppades i natt på Öresundsbron och krigsretoriken flödar.

Till slut
Den 13 september 2003 var politiker och skolledare samlade i en hörsal på Stortorget 1. Skolinspektionen rapporterade om tillståndet i Lunds skolor. Jag var relativt färsk ordförande för Utbildningsnämnden. Vi avslutade den första delen av dragningen ungefär klockan tio. Medan vi drack kaffe kom ett telefonsamtal: Anna Lindh hade avlidit av sina skador.
   Sten-Bertil Ohlsson uppmanade Lunds skolor att flagga på halv stång. Mötet fortsatte. Något helgon var inte Anna Lindh, bara en duktig liten karriärist.

Inga kommentarer: