2013-08-29

IB-affären 1973 – en historia om dubbelspel, lögn och förräderi av Gunnar Stensson

Jan Guillou stod vid podiet i Akademiska föreningens stora sal. Värd för sammankomsten var Lunds FNL-grupp. Mötet hade inte handlat om vårens och försommarens IB-avslöjande utan varit ett solidaritetsarrangemang för Vietnam.
   Vi hade bland annat genomfört en auktion med skänkta föremål till förmån för Vietnams folk. Allt var sålt till goda priser. Jag Guillou grep ett äpple i en skål som stod framför honom. ”Ge mej ett bud!” ropade han och höll upp det.
   Det kom flera bud. Till slut såldes äpplet för 100 kronor.
   Ett antal säpo-agenter var dolda i auditoriet. Följande natt arresterade de Jan Guillou i den lägenhet där han sov. Det hände för i dagarna 40 år sedan

Sten Andersson och Anders Thunborg i hemliga möten med SUKP:s centralkommitté
I DN 27/8 avslöjas nya uppseendeväckande fakta om IB-affären.
   Socialdemokraterna har hela tiden hävdat att de var ovetande om den olagliga registrering som pågick på varenda större arbetsplats.
   Nu publiceras dokument som visar att Sten Andersson, Anders Thunborg och Pierre Schori hörde till uppgiftslämnarna.
   En uppseendeväckande uppgift är att Sten Andersson och Anders Thunborg i hemlighet sammanträffade med det sovjetiska kommunistpartiets centralkommitté i februari 1965. En anledning till mötet var socialdemokraternas irritation över att C H Hermansson distanserat sig från det ryska kommunistpartiet.
   Syftet var att jävlas med CH Hermansson samtidigt som man försökte påverka den ryska politiken.
   Annars ägnade sig ju IB åt att avslöja svenska vänsteraktivister. Listorna överlämnades till den amerikanska underrättelsetjänsten.

Stig Bergling
IB innebar ett försök att kringgå SÄPO, som socialdemokraterna misstrodde. IB byggdes upp tillsammans med militären. SÄPO skickade kontrollanter för att hålla uppsikt över registreringen.
   En av dessa kontrollanter var Stig Bergling. Till skillnad från FNL:arna och vänsterpartisterna som registrerades var han en verklig spion. Men sådana avslöjade aldrig IB.

Uppgifterna har DN hämtat ur en kommande bok av Olof Frånstedt, tidigare chef för SÄPO:s kontraspionage. Bokens titel är ”Spionjägaren”.

Inga kommentarer: