2013-11-07

Lunds kommun behandlar Klostergårdens seniorer nonchalant av Gunnar Stensson

Seniorverksamheten kan nyttja lokaler om 140 kvadratmeter: ett stort verksamhetsrum, pentry, två mindre verksamhets-rum samt viss tid i den stora samlingssalen, skriver Tove Klette i Lokaltidningen 6711.
   Du nämner inte att dessa lokaler är avsedda för fritidsverksamheten för Klostergårdens växande antal barn och ungdomar. De är schemalagda från klockan 13 fem dagar i veckan.
   Du skriver att seniorverksamheten kan få disponera dem två förmiddagar i veckan fram till klockan 13. Och det låsta skåpet du skriver så lyriskt om.
   Du tycks inte vara medveten om att det är just på förmiddagarna som de äldre har sina kontakter med hemtjänsten. Många av de som mest behöver en lugn lokal för samvaro med varandra är under förmiddagen tvungna att stanna hemma för den livsnödvändiga kontakten med hemtjänstpersonalen.
   Fritidsledarna behöver självfallet sina lokaler för den varierade fritidsverksamheten eftermiddagar och kvällar och de behöver dem för förberedelser innan barnen och ungdomarna stormar in klockan 13. Jag stöder dem helhjärtat.
   För det är inte bara seniorerna som behöver tid och plats, det är i minst lika hög grad barnen och ungdomarna.
   En gång var Klostergårdens fritidsgård ”ett Mecka för älskare av popmusik. Klostergården slog ut Pilegården/Club West och blev stället där de största svenska popbanden spelade” som Jonny Ambrius skrev i Ung i Lund 1950-79. Låt oss hoppas att mötesplats Klostergården också blir ett Mecka, för hiphop och annan ungdomskultur!
   På det senaste informationsmötet deltog 7 representanter för Kultur-Fritid. Det var bra. En tjänsteman från Vård och Omsorg var där som observatör. Ingen politiker. Seniorerna kände sig åter svikna.
   En vecka senare, den 24/10, hade PRO inbjudit Vård och Omsorg till ett möte. Ett 60-tal seniorer samlades. Samme tjänsteman ställde upp och upprepade budet: ni får två förmiddagar i veckan i fritidslokalerna, men måste vara ute ur dem klockan 13. Något erbjudande om fast personal för seniorverksamheten hörs varken från dig eller från Vård och Omsorg. Nonchalant.
   Där står vi nu. Det är dags att infria löftet till seniorerna och att låta fritidsverksamheten utveckla sig fritt i sina lokaler. Du är politiskt ansvarig.

Inga kommentarer: