2013-11-14

Nu börjar det av Lucifer

Nu inleds en säsong av högtidsstunder för oss konnässörer av kommunalpolitik. Dagens nyhet är inte den sämsta: Lars Bergwall, lundacenterns caudillo från Tygelsjö, utmanas nu som ledande kommunalpolitiker inom centern. Det är Katarina Erlingson som kvalificerat sig i landstinget i Kristianstad där hon är förste vice ordförande i region-styrelsen.
   Ja, här ligger alltså fältet öppet för spekulationer och kannstöperier. Vad ligger bakom? Har t.ex. Erlingson insett att det är kört i landstinget nu efter alla sjukvårdsdebaklerna och att hon inte har en chans på en välarvoderad vice ordförandepost där? Och att det i själva verket kan vara sänkande att alls ha varit inblandad i alliansens sjukvårdspolitik under senaste perioden? Men hur kan hon tro att det finns någon framtid för centern i Lunds kommunalpolitik? Kan det möjligen vara så att Bergwall visserligen har en viss manlig charm men att den inte ligger riktigt i linje med en modern syn på förhållandet mellan könen. Är det ett kvinnouppror vi bevittnar?
   Eller är det kanske så att det i själva verket handlar om att Stureplanscentern, i det här fallet kanske bättre benämnd Stortorgscentern. har tröttnat på den gamla omoderna landsbygdscentern, Dalby/Sandbycentern? Nu är väl Bergwall knappast en centerpartist med jord under naglarna, låt vara att man ibland anar en rå pust från potatisåkrarna ute vid Sandby kring honom. Vi i vänstern har mött honom både som allierad (antikärnkraftsrörelsen, Öresundsbron) och som motståndare (häftig antikommunist i McCarthys och Reagans fotspår). Vi tror att han blir en svår motståndare för Erlingson och en gissning är att badet i Dalby kommer att spela en viktig roll i hans valkampanj.
   Alltså: otippat är bäst. Kulan är i luften. Och bollen är rund!

Inga kommentarer: