2013-11-14

Vad händer med S:t Larsparken och Medicinskt centrum?
av Gunnar Stensson

Hemsö fastighetsbolag, Sankt Lars-parkens ägare, bjöd in till informationsmöte i Medicinskt centrum 13 november. Sedan psykiatrin flyttat är byggnaden tom, frånsett det lilla apoteket. Hundratals fönster gapar svart mot de kala träden. Byggnaden har ungefär samma form som ett patriarkalkors, det vill säga en stam korsad av två parvisa flyglar. Det innebär att den är större än den ser ut att vara.
   Vi såg fram emot att äntligen stå ansikte mot ansikte med det mäktiga Hemsö Fastighets AB med fastigheter i 90 svenska kommuner och äldreboenden i Tyskland.
   Det blev inte riktigt så. Vi möttes utanför byggnaden av två unga kvinnor, Sofia Lagerblad, affärs- utvecklare och Anna-Karin Eklund, projektutvecklare. De hade med sig en kasse kakor från Klostergårdens konditori. Det var mörkt, men halvmånen sken. Till att börja med hade vi lite svårt att ta oss in.
   Väl inne möttes vi av en stor tom hall och långa tomma korridorer med mörka rum. Vi tog hissen till fjärde våningen, där vi sökte oss fram längs ytterligare korridorer och tomma rum. En del hade skyltar som meddelade vad de användes till. ”Ätstörningar” stod det på flera. Vi samlades till slut i ett stort tomt rum vars fönster vette åt Höjeå-gården.
   Sofias och Anna-Karins uppgift var i första hand att informera om vad som skulle hända med före detta Medicinskt Centrum. Projektet kallas ”Grenverket”, en anspelning på byggnadens utformning. Beskrivningen innehöll många klyschor: kärnvärden är Livskraftigt, Lärorikt och Lustfyllt, Grönskans olika karaktärer ska prägla byggnadens ute- och innemiljö, den ska fungera som mötesplats för nya verksamheter ”där Lund är som grönast.”
   Den danska arkitektfirman Juul och Frost har fått uppdraget att genomföra ombyggnaderna. Hemsö samarbetar med NCC.
   Byggstart sker 2014 och man räknar med att vara klar 2016. Först bygger man om den södra delen som vetter åt Höjeå-gården för att vara klar för inflyttning i augusti 2014. Då ska Internationella Engelska skolan flytta in med klasserna 4-9.
   2015 ska norra och västra delen byggas om till ett äldreboende ”med inriktning mot utevistelse och trädgård”. Det ska drivas av Attendo.
   2015 byggs också östra flygeln med entréplan om. Den ska rymma kontorslokaler, café, tillagningskök, handels och servicefunktioner. Där saknas tills vidare hyresgäster, men man hoppas att Apoteket ska stanna kvar.

Men hur blir det då med parken? Det var vi naturligtvis mest intresserade av, men där fanns inte mycket att meddela. Det ska ske ytterligare asfaltering av hårdgjorda ytor. Biltrafiken som redan är omfattande ökar. PEAB börjar snart bygga tre stora flerfamiljshus i parkens sydöstra del ner mot Höje å. HSB bygger söder om ån, men det oklart när byggstarten sker.
   Annars är parkens skönhet ett stort försäljningsargument: ”Där Lund är som grönast kan människor växa, arbeta eller bara vara för en stund. Bland träd, parkvägar och stigar sänks pulsen och nya tankar föds.”
   Informationsträffen var slut och vi sökte oss längs de ekande korridorerna fram till hissen, åkte ner till den tomma entréhallen och steg ut i mörkret. Anna-Karin Eklund hade några kakor kvar i påsen. Halvmånen lyste starkare och det var tänt i många fönster i Höjeå-gården, Montessoriskolen, Sankt Thomas skola och byggnad 10 med Skånes Hembygdsförbund. Byggnad 5 var tom och mörk. Ur den ska konstnärsgruppen förvisas inom kort sedan Hemsö fördubblat hyran. Så blir miljön fattigare.

P. S.
Internationella engelska skolan är en koncern med 18 skolor och 30 000 elever. Skolverket hade anmärkningar mot den 2012. Jag har inte fått fram uppgifter om ägare.
Attendo är mest berömt för sin rationella hantering av blöjor. Ägs av riskkapitalbolag

Inga kommentarer: