2014-04-24

Solidaritet med Palestina - Isolera Israel! av Gunnar Olofsson

När de palestinska organisationerna Fatah och Hamas, efter åratal av konflikter, nu enas om att samarbeta, ordna nya demokratiska val och verka för en fredlig lösning av konflikten med Israel, hälsas det inte med glädje, utan med fördömanden, av den israeliska regimen. Likaså har palestiniernas tilltag att skriva på ett antal internationella konventioner om mänskliga rättigheter väckt sådan vrede att israelerna, än en gång, lämnat alla förhandlingar. Varför detta israeliska hat mot demokrati, försoning och mänskliga rättigheter?
   Jo, problemet är att Israel – för att försöka få sin fortsatta erövring av Palestina att framstå som ett fredsprojekt – behöver arga och oresonliga palestinier, gärna sådana som kastar bomber och raketer omkring sig, att ”skydda” sig mot. Inte palestinier som talar om en gemensam framtid i fredlig samexistens.
   Israelerna vill fortsätta att stjäla mer palestinsk mark, bygga fler illegala bosättningar, stängsel, murar och militärposteringar, förstöra fler olivträd, rasera hus och fördriva människor, sabotera vattenkällorna, slänga fler palestinier i fängelse och tortera fler stenkastande palestinska barn – allt medan omvärlden skall fortsätta att se Israel som offer i denna konflikt. Hur länge till håller detta innan fasaden definitivt rämnar?
   Det är uppenbart att här behövs helt nya tag och att vi i omvärlden kan och måste agera för att få en ändring till stånd. Det mest uppenbara är att isolera Israel tills man ändrar sin politik, drar hem alla bosättare och soldater från palestinsk mark och äntligen går med på FN:s krav på upprättande av en palestinsk stat vid sidan av Israel.

Bojkott krävs
Det handlar om att vi slutar köpa israeliska varor - apelsiner, sharonfrukter, avocado, tomater, SodaStream, kosmetik, elektronik och annat - i affärerna, inte deltar i vetenskapligt eller kulturellt samarbete med Israel, och agerar i våra organisationer för att porta Israel från EM-fotboll och andra turneringar i Europa. Att svenska fotbollslag och tennisspelare vägrar möta israeliska. Att inte turista i Israel. Att Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) slutar att umgås med israeliska ministrar som själva är bosättare på ockuperad mark. Att se till att Israel utesluts ur Eurovisionsschlagern. Att våra artister inte uppträder i Israel.
   Affärskedjor som IKEA och H&M måste sluta att stödja ockupationen . Våra banker, som Nordea, måste sluta investera våra pengar i förtrycket, Volvo sluta riva palestinska hus, och Veolia sluta bygga spårväg på ockuperat område. Det dansk-svenska G4S, som förser israeliska bosättningar och fängelser med "säkerhetssystem", måste fråntas ansvaret för vaktandet av Riksdagshuset.
   Vår regering måste upphöra med det militära samarbetet med Israel, kalla hem militärattachén från Tel Aviv, införa sanktioner mot israeliska ledare och tills vidare säga upp det förmånliga handelsavtalet med Israel - ett avtal som uttryckligen bygger på respekt för mänskliga rättigheter och demokrati (artikel 2).
   FN har utnämnt 2014 till året för solidaritet med Palestina. Det är dags att omsätta detta i praktisk handling. Fallet med apartheid i Sydafrika visar att det går att agera för att ändra historien och göra slut på rasism och förtryck. Låt oss nu visa att demokrati och mänskliga rättigheter är möjliga även i Israel!

Inga kommentarer: