2014-09-25

Sol, tak och grönska av Ann Schlyter


 
Molningt, kallt och blåsigt var det i måndags då en solpanelanläggning invigdes på ett tak på Maskinteknikhuset, LTH. Men det värmde mitt feministiska hjärta att alla tre invigningstalarna var kvinnor: Kerstin Lindberg Göransson VD Akademiska Hus, Sylvia Michel D Kraftringen och Ariane Bischoff från LG som levererat pnelerna.
   850 kvadratmeter panel av en sort som påstods bättre än andra paneler ta vara på lågt solstånd och reflexer från underlaget och därmed ge 20 procent mer energi. Även den kalla måndagen producerades el. som levererades till Akademiska Hus elnät.
   Kommunägda Kraftringen och Lunds kommun har varit involverade genom att solpanererna ingår som ett ett delprojekt i ”Hållbar kunskapsstad”, och har fått bidrag från Delegationen för Hållbara städer.
   Takprojekten är viktiga för framtiden. Kraftringen har producerat en karta som visar vilka hus som är lämpliga för solpaneler även på privat hus, och ger stöd och råd vid installation.
   Det borde inte få byggas nya tak i Lund utan krav på solpaneler eller på växtlighet. Med sedum eller annat grönt kan man minska regnvattenmägnden som belastar reningsverken. Men med den nya plan- och bygglagen som alliansen drivit igenom, kommer det antagligen inte att finnas några möjligheter för kommunen att ställa krav på byggherrarna.

Inga kommentarer: