2014-10-02

En spekulation av Sven-Hugo Mattsson

När jag skriver detta vet jag bara att S och MP har gjort upp om skolpolitiken. Uppgörelsen är nog ganska okontroversiell, även om jag hör Jan Björklund fortsätta sitt korståg mot socialdemokratin som kommunaliserade skolan för många år sedan. Säg att resultaten i skolan nu blir bättre, jag är inte helt säkert på det, då kommer Björklund att slå sig för bröstet och tala om att det är hans reformer som slår ut. Jag vet också att Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för S, blir en av talespersonerna i riksdagen. 
   Detta öppnar för Margot Wahlström som utrikesminister. S tar alltså de tre tyngsta posterna i riksdagen, Stefan Löfven och Magdalena Andersson är redan klara som statsminister och finansminister. Sen tror jag att MP, genom Gustav Fridolin, får utbildningen. Det har spekulerats i att Ibrahim Baylan skulle ta den posten. Men jag tror på Fridolin, det vore märkligt om ett av språkrören i MP inte skulle få den post han vill ha och som är hans gren.
Energipolitiken
   Det blir ingen nerläggning av kärnkraften under mandatperioden. Däremot kommer MP att få löfte om en utredning med syftet att lägga ner reaktorer efterhand. Säkerhetsnormerna kommer att skärpas och därför kommer en del reaktorer inte längre vara ekonomiskt gångbara. Vattenfall kommer inte att få bygga nya reaktorer och ingen annan har muskler att våga. Faktum är ju att kärnkraften är ”stenålder”. Vi har dessutom överskott på el. Det kommer också att bli en ordentlig satsning på förnybart, framförallt för solkraft som verkar komma nu. Med en sådan politik blir Åsa Romson näringsminister.

Trafikpolitiken
MP skall matematiskt ha drygt 5 ministrar, jag tror de får 6. Det blir trots allt MP som får ge sig mest politiskt och kompenseras genom ministerposter. Jag tror därmed att MP tar över de gamla Centerministrarnas roller. Man tar alltså näringen, och därmed Vattenfall, genom Åsa Romson. Infrastrukturminister blir, hoppas jag, Karin Svensson-Smith. Hon fick ett gott stöd genom många kryss. Det blir dock ett ”förbifart Stockholm”. Det blir knappast någon bensinskattehöjning eller ökadkoldioxidskatt. Däremot blir det en kilometerskatt. Däremot blir det en ordentlig satsning på järnväg och riktningen kan knappast vara kontroversiell. I Skåne blir det beslut om en Simrishamnsbana och en tvärbana mellan Lund och Kristianstad. Men jag är inte säker på att det blir statligt stöd till spårvagn i Lund. Det anses nog vara en regional och kommunal satsning, trots Karin.
   MP får också energin och landsbygdsministeriet. Jordbruket och skogen är kanske de viktigaste områdena för att få ner växthusgaserna.

Försvaret, vapenexporten och annat
Här kommer MP inte att få mycket. Man kommer att gå med på mer pengar till försvaret med tanke på en allt oroligare värld. Däremot kommer man att få en utredning om vapenexporten med utgångspunkt att minska densamma.
   Det kommer att bli en tredje pappamånad.
MP driver inte frågan om att ta ner veckoarbetstiden och Löfven kommer att gömma undan frågan med konstaterandet att det är en facklig fråga. Han har väl faktiskt inte helt fel i detta.
   S får igenom att höja inkomstskatter för inkomster över 60.000 i månaden. MP går med på detta med tanke på att man någorlunda måste ha FP och C med på tågsätter. Därför blir det heller ingen höjning av restaurangmomsen men bidragen till unga under 26 år genom arbetsgivaravgiften tas bort. Det ger en hel del pengar. Restaurangnäringen går nu som tåget, se bara i Lund. Det innebär att här skapas jobb och man vågar inte chansa med skattehöjning. Sen tror jag att restaurangnäringen lever sitt eget liv med eller utan momssats. Näringen drivs av att allt fler äter lunch och att många har fått bättre ekonomi.
   RUT och ROT rörs inte alls med tanke på att de trots allt skapar jobb.
   Arbetslöshetsersättningen höjs och pensionärsskatten kommer att sänkas, dock kanske inte så mycket som är lovat med tanke på att S och MP inte får igenom alla sina skattehöjningar.

MP:s vinst
MP får igenom en skol- och tågsatsning, en utredning om kärnkraft och vapenexport. Man får en satsning på förnybar ekonomi. Man får en tredje pappamånad. Man får en minister mer än man genererar. Det är inte dåligt.
   Jag spekulerar. Spekulationerna utgår från vad som sagts i valrörelsen och att man också måste ta hänsyn till FP och Centerpartiet. S, MP, FP och C har en majoritet i riksdagen och därför är det rimligt att också FP och C blir ett underlag för regeringen.
   Men det är spekulationer och det enda säkra är att just detta inte slår in. Men det är roligt att spekulera.  

Inga kommentarer: