2014-10-02

Framgafflat - om cykel och trafik; Tyvärr – många negativa siffror av Ulf Nymark

Negativ utveckling för flygresor
Dessvärre ökar antalet flygresor i landet. Antalet avresande från svenska flygplatser väntas öka med 5 procent under 2014 jämfört med 2013.

Fortsatt negativ utveckling för bilförsäljning
Den negativa trenden på bilmarknaden fortsatte tyvärr i september. Nyregistreringen av personbilar ökade med sju procent jämfört med samma månad förra året. Totalt sett har personbilsregistreringarna ökad med 15 procent under året. Lika illa ser det ut med lastbilar. De nya lastbilarna har ökat med 12 procent jämfört med samma tid under förra året.
 

Miljöbil. Foto: Bernt Wahlgren
 
Så kallade miljöbilar
Nyregistrering av s k miljöbilar ökar också. Men fortfarande är merparten av dessa ”miljöbilar” dieseldrivna!

Negativ utveckling även av tågresorna
Tågen över Öresund till Danmark tappar resenärer. Under året har hittills drygt 165 000 passagerare tappats. Bara under augusti månad reste 40 000 färre passagerare över sundet. En inte alltför djärv gissning är att en stor del av denna minskning förklaras med de ideliga förseningarna och de många inställda avgångarna. I vilken utsträckning dessa uteblivna tågresor ersatts med bilresor återstår att se.

Slut på avspärrning av cykelbana
Cykelbanan längs Ringvägen och Södra vägen (västra och södra sidan) har under ett antal veckor varit avstängd på ca 8 ställen. Hur väghållaren, dvs kommunen, har tänkt sig att cyklisterna skulle ta sig fram är oklart. Endera har kommunen förväntat sig att den laglydige cyklisten ska stiga av fordonet och leda den på gångbanan vid alla dessa avspärrningar, eller så har kommunen tänkt sig att cyklisten ska bryta mot trafikreglerna och cykla på gångbanan. Kommunens bristande hänsyn till cykeltrafiken stimulerar verkligen till trottoar- och gångbanecykling!

Den nya modellen av cykelöverfart
I VB nr 24 berättade jag om de nya typerna av cykelöverfarter som bland annat innebär att korsande fordonstrafik får väjningsplikt. Nu har MP lämnat in en skrivelse till Tekniska nämnden där partiet föreslår att kommunen utarbetar en plan för ett successivt införande av cykelöverfarter i Lunds kommun.

Inga kommentarer: