2015-09-10

En gammal pålitlig nasse, sa Astrid Lindgren.
av Gunnar Stensson

Astrid Lindgren var antinazist redan 1940 då Hitler såg ut att bli Europas segerherre och tyska ockupationstrupper stod vid Sveriges gränser i Danmark och Norge.
   Den 23 november 1940 skrev hon i sin dagbok: ”Jag kan aldrig tro på en regim, som skapat koncentrationslägren i Oranienburg och Buchenwald, som tillåtit och understött pogromerna hösten 1938.”
   ”En gammal pålitlig nasse” kallade hon tre år senare Karl Olivecrona, som var en ansedd professor vid Lunds universitet. Han hade i oktober 1943 i Aftonbladet, då tyskvänlig, publicerat en artikel med rubriken ”Judeförföljelserna i Danmark. Där kritiserade han den nazistiska ockupationsmaktens beslut att deportera Danmarks judar till Polen. Han menade att det skadade Tysklands försök att samla Europa under tysk ledning. Att Förintelsen var själva kärnan i den nazistiska ideologin låtsades han inte veta.
   Astrid Lindgren klistrade in artikeln i sin dagbok. Den återfinns i Krigsdagböcker 1939-1945, som nyligen utgivits av Salikons förlag.
   ”Ovanstående proklamation av en gammal pålitlig nasse är väl rätt symptomatisk ifråga om strömkantringen i dessa dagar”, kommenterade hon den 10 oktober 1943. Hitlers välde var på fallrepet och gamla nazister började försiktigt skifta färg.
   Beslutet att deportera judarna hade väckt ”en oerhörd indignation i Sverige. Vi lär ha 6000 danska flyktingar mest judar, här i landet. De svenska antisemiterna hetsar så gott de kan och skickar flygblad som beskriver flyktingarna som en samling mördare och våldtäktsmän.”
   Flyktingströmmen över Öresund hösten 1943 hade väckt svenskarnas solidaritet men samtidigt framkallat en våg av antisemitism och främlingsfientlighet.
   Vi kan konstatera att hetsen mot flyktingar är densamma 2015 som den var 1943. I lördags påstod Jimmy Åkesson inför ett par tusen skånska och blekingska anhängare att invandringen medfört tiggeri på gatorna, våldtäkter, upplopp och kravaller, brinnande bilar och skolor.  Han beskrev flyktingarna ”som en samling mördare och våldtäktsmän”.
   En gammal pålitlig rasist, skulle Astrid Lindgren ha sagt. 
   Vi måste visa samma indignation över den rasistiska hetsen och samma solidaritet med de förföljda som Astrid Lindgren1943.

Inga kommentarer: