2020-04-23

Förberedelserna inför brobygget över Höje å har inletts


Läge för tunnel?
Bilden visar 6 olika möjliga lägen för en tunnel (röda fyrkanter; ibland kallas den av Trafikverket även "bro") för att möjliggöra en förbindelse mellan områden väster om järnvägen med de på östra sidan.

Hästarna har återvänt till hästhagen liksom till betesmarken söder om Höje å. På odlingslotterna i Källbymölla frodas vårblommor, buskar och grönsaker bland lysande maskrosor. Enstaka humlor och bin söker honung.
   Vattnet i ån rinner friskt och klart med spirande säv och näckrosblad som dallrar i strömmen. Bläsänderna har flugit norrut men de vanliga änderna finns kvar och några ligger på ägg. Tillgången på ännu unga nässlor att koka soppa på är god.
   När man passerat järnvägsbron möts man av en stor grävmaskin som håller på att utvidga en slät jordyta längs järnvägsvallen. Den ska användas som materielupplag och parkering för tunga lastbilar inför brobygget. Den gamla lummiga vägen längs järnvägen mot Lund är avstängd, kommer att övertas av järnvägsspår och blir aldrig densamma. En ny stig är upptrampad över platån med nyponbuskar väster om järnvägen. Arbetet med brobygget kommer att fortgå med somliga pauser ända fram till hösten 2003. Men stigen längs med dammarna kommer att hållas öppen för det mesta. VB rapporterar fortlöpande från bygget.           

Inga kommentarer: