2009-11-19

Förklara dig Billström! av Bengt Hall

Den ansvarige ministern för migrationsfrågor, Tobias Billström, kritiserar Malmö kommun för hanteringen av placeringen av ensamkommande barn i Hököpinge. Men på vilket sätt har det brustit. Det hade varit klädsamt om ministern preciserat sig. Eller är det bara munväder för att stryka sina partikolleger i Vellinge medhårs?

Jag vet från min tid som chef på Transitenheten på Migrationsverket i början av seklet hur svårt det var att hitta tillfälligt boende för nyanlända asylsökande. Vi fick dammsuga Malmö och Malmös omgivningar för att hitta sängplatser och ibland blev det tal om långa bussningar till logementsboende flera mil från Malmö, boenden som var långt ifrån det önskade. Och redan på den tiden fanns vandrarhemmet i Hököpinge med som en möjlig lösning.

Malmö kommun befinner sig i en rävsax. Hit kommer en stor del av de asylsökande och många stannar kvar. Men flertalet ska efter den första utredningen, och det förhoppningsvis tillfälliga första boendet, placeras på annat håll i Sverige. Migrationsverket styr inte över inströmningen liksom inte idag Malmö kommun som numera har ansvaret för det första boendet för de ensamkommande barn som söker asyl i Malmö.

Jag tycker att ansvariga kommunalrådet Katrin Stjernfeldt har ett bra inlägg i SDS som förklarar situationen och svårigheterna att plötsligt hitta nya boendemöjligheter när inströmningen växer. Och kommunen har uppenbarligen informerat Vellinge kommun genast när Hököpingeboendet blev aktuellt. Förvisso finns inget avtal med Vellinge kommun när det gäller flyktingmottagande. Men det handlar ju enbart om det långsiktiga placerandet efter transitperioden.

Under många år har Migrationsverket, ansvariga ministrar inklusive Billström och olika politiska instanser försökt påverka välmående Vellinge kommun att vara med och dela på ansvaret för de nya invandrarna/flyktingarna. Då känns det oansvarigt och skamligt av Tobias Billström att idag grumligt kritisera Malmö kommun för sin tillfälliga utsocknes placering av nya ensamkommande barn.

Inga kommentarer: