2009-11-19

Lokalt över Skåne av Lucifer

Säga vad man vill om moderaterna, men det där med att tala om var skåpet ska stå och utmäta straff är de bra på. Kommunalrådet Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna som förra veckan vill stoppa allt flyktingboende i Vellinge, har nu av partiledningen i Stockholm utsetts till att leda partiets arbete med att sprida flyktingarna i de moderatstyrda kommunerna. Jag tänker mig att han kommer att övervakas av en sträng kvinna med läderjacka och piska.

Vellinge i våra hjärtan
I övrigt har väl förloppet kring Vellinge blivit just det vi här förutspådde för en vecka sen. Moderatledningen i Stockholm insåg omedelbart vad situationen krävde och tvingade Vellinge och Ljungman att ta skeden i vacker hand. När Vellingeborna insett vad som har hänt kommer en hel del av dem att sluta rösta på moderaterna och i stället stödja sverigedemokraterna, tidigare inte representerade i kommunen. Vi får väl se om SD är alerta nog att gripa tillfället och följer förstås utvecklingen på Näset med största uppmärksamhet. Jag håller på att sätta mig in i den historiska bakgrunden, t.ex. traktens storhetstid med de stora sillamarknaderna på 1300-talet.
Vellingeveckan har förstås också gett upphov till diverse skämt om hur ensamkommande skåningar skulle kunna behandlas i Stockholmstrakten. I Malmö har man vänt på det och bjudit ensamkommande Vellingebor på kaffe och bullar. Min favorit är ändå det läsarinlägg Sydsvenskan hade i tisdags från en vellingebo: ” Om det handlar om barn, varför står de utanför vandrarhemmet i Hököpinge och röker? Har vi inte 18-årsgräns på försäljning av tobak?” Just i det tonläget ska en insändare författas.

Ligger lågt
Vi har tidigare uppmärksammat Sydsvenskans politiska redaktion och dess undanglidande roll i ärendet. Tidningens båda stora Publicister, Avellan med sin lördagskrönika och Per T Olsson med sin söndagsdito som ju aldrig tvekar att rycka ut mot vänsterpartiet i sin kamp för Frihet och Rätt fortsätter att ligga lågt. En halvdan opinionsundersökning som man själv kan tolka välbilligt blev lösningen, så har man gjort sitt. Nej, det kan inte vara lätt i dag att i alla år ha varit huvudleverantör av den andliga födan i Vellinge.
Efter allt Vellingesnack känns det inte så avlägset att citera Sarah Palin, fd guvernör i Alaska och vicepresidentkandidat för republikanerna i förra höstens valrörelse. Hon har precis kom­mit ut med en bok som sägs vara en blandning av memoar och politisk programförklaring. Hon kommer där in på frågan om bevarande av djur och växter apropå planerna på exploatering av oljefyndigheterna. Hon skriver: ”Jag brukar säga till folk som inte hör hemma i Alaska att det finns massor av plats för alla Alaskas djur – strax intill potatismoset!

Fetma, storm och kommunalval
Då finns det bara några ytterligare nyheter kvar att kommentera. Den ena är att Skåne tydligen inte får sin andel av fetmaoperationerna i landet. Nej, vi har väl lite andra levnadsideal i den här landsändan. Det är synd att vi inte längre har Edvard Persson ibland oss så han kan svara med den kända visan ”Vi klarar oss nog ändå”.
Den andra är naturligtvis Stormen. Än en gång besannades den gamla erfarenheten att inget är så stimulerande som en mindre naturkatastrof. Den här hade allt: orkanstyrka i byarna, rasade byggnadsställningar och säkert många inställda syjuntor och föreningssammanträden, allt detta utan egentlig blodspillan. Jag tror vi får en liten men omisskännlig topp i födelsestatistiken om nio månader.
Ja, på det internationella planet hade vi ju de danska kommunalvalen i tisdags, en riktig helkväll framför TV-n. Jag liksom andra valfreaks vill ju helst ha stora tidningssidor med tabeller där man kan föra in resultat efter hand, men i brist på det var danska TV:n utmärkt med ett nytt elektronisk presentationssystem. Det var bara ett resultat som jag aldrig fick riktigt klart för mig. Hur gick det med majoriteten och borgmästarvalet i Haderslev?

Inga kommentarer: