2010-03-04

“Alla finanskrisers moder” av Gunnar Stensson

Problemet är inte bara Greklands. Det är världsomspännande och strukturellt, påpekar Immanuel Wallerstein i en krönika den 1 mars.
Greklands finanskris och banken Goldman Sachs´ sätt att utnyttja krisen ingår i ett spel som många banker spelar, och inte bara med Grekland utan med många, många andra länder – också med Tyskland, Frankrike, Storbritannien och till och med USA.
Orsaken är att regeringar vill överleva. För att göra det måste de fördela tillräckligt mycket pengar för att förhindra att medborgarna gör uppror. Och eftersom de inte vill höja skatten tillräckligt mycket för att klara av detta så måste de låna. Och hemliga lån är mycket bättre än öppna lån därför att de ger regeringarna en möjlighet att undgå kritik – fram till den dag då hemligheterna avslöjas och alla rusar till banken.
Greklands problem är förvisso Tysklands problem. Tysklands problem är förvisso USA:s problem. Och USA:s problem är förvisso världens problem.
Det som pågår är ett globalt chicken race. Någon kommer att göra ett misstag. Och då kommer vi att få uppleva ”alla finanskrisers moder”. Till och med Kina kommer att påverkas av den krisen.
Den svenska regeringen lånar till skattesänkningar.

Inga kommentarer: