2010-03-04

Palestina-Israel: Enstatslösning palestinsk möjlighet
av Gunnar Stensson

Under senare år har tanken att skapa en stat för två nationer i det historiska Palestina vunnit allt bredare anslutning.
Många menar att Palestina blivit alltför fragmenterat för att fungera som en stat vid sidan av Israel. Oslo-överenskommelsen om en tvåstatslösning är därför överspelad av historien.
Den Palestinska Myndighetens chefsförhandlare Saeb Erekat har i ett dokument som sänts till Mellanöstern-experter i framför allt Europa pekat på möjligheten att i stället för en tvåstatslösning skapa en stat för två folk i det historiska Palestina, ett demokratiskt Israel-Palestina.
Erekat förklarar för den israeliska tidningen Haaretz att en binationell enstats-lösning inte är hans första val utan utgör plan B, framtvingad av Israels fortsatta vägran att återvända till förhandlingsbordet enligt de villkor som Israel och den Palestinska Myndigheten överenskom under den tidigare amerikanska administrationen.
Erekat diskuterar i dokumentet också ickevåldsmetoder för att få ett slut på stagnationen i Mellanöstern-processen. En möjlighet är att upphöra med säkerhetssamarbetet med Israel och upplösa de palestinska säkerhetsstyrkor som utbildats av den amerikanske säkerhetssamordnaren i regionen.
Dokumentet nämner också möjligheten att säga upp Oslo-avtalet och till och med upplösa den Palestinska Myndigheten. Det kaos som därigenom skulle uppstå skulle tvinga Israel att återta den militära kontrollen av Västbanken.
Saeb Erekats dokument har titeln: “The Political Situation in Light of Developments with the US Administration and Israeli Government and Hamas´s continued Coup d´etat”.

1 kommentar:

Mats sa...

Ingen av folken vill detta.
Israel, som återupprättats efter många judar levt i sekler av fördrivning och påtvingad exil, lär inte vilja upplösa sitt mngtusenåriga hemland igen.

På samma sätt som att Norge aldrig skulle gå med på att inlemmas i Sverige igen, och pga sin ungdom som självständig stat är skeptisk till EU-medlemskap m.m.