2010-03-04

Fernando Sánchez Castillo på Skissernas museum

Vernissage söndag 7 mars 12-17
Invigningstal kl 14 med
Elisabet Haglund, museichef
Sven Strömist, vicerektor och professor
Fernando Sánchez Castillo berättar om utställningen
Förtryck, revolution och befrielse är återkommande teman i Fernando Sánchez Castillos konstnärskap. Han föddes 1970 i Madrid under Francisco Francos sista år som diktator i Spanien. Händelserna under Spanska inbördeskriget 1936-39 och den efterföljande totalitära regimen fram till 1975 har lagt grunden för det historiska intresse som utgör grunden i Fernando Sánchez Castillos konstnärskap.
Avtrycken som diktaturen lämnade i offentliga rum över hela landet är en viktig utgångspunkt för konstnären. Spåren finns överallt: i statyer av den fallne ledaren, monumentala byggnadsverk men också i nationella symboler. Fernando Sánchez Castillo konfronterar oss med frågor om historieskrivning och det kollektiva minnet: vems version av historien ska skrivas, vilka minnen ska bevaras?
I utställningen ingår skisser, modeller, teckningar, skulpturer och videoverk – alltsammans knutet till olika projekt Fernando Sánchez Castillo utfört under 1990- och 2000-talet. Överallt har konstnären tagit utgångspunkt i politisk historia, monument, dokument och offentlig plats som verktyg i den konstnärliga processen. Konstnären visar också helt nya teckningar, gjorda speciellt för den här utställningen.
Konstnärens intresse för konstverk och minnesmärken i offentlig miljö, gårdagens historia och det platsspecifika gör denna presentation av Fernando Sánchez Castillos konstnärskap särskilt intressant i den kontext som Skissernas museum erbjuder.
Under utställningsåret 2010 visar Skissernas museum spansk och mexikansk konst som lägger politiska såväl som konstnärliga perspektiv på det offentliga rummet. Museet introducerar Fernando Sánchez Castillos konstnärskap i utställningen Plats för motstånd. Peace to the Man of Bad Will, som är konstnärens första soloutställning i Skandinavien. I höstens utställning med mexikansk konst dras paralleller mellan samtida konstnärskap och historiska för att kasta ljus över gemensamma beröringspunkter.

Inga kommentarer: