2010-06-03

Röster om Israel av Gunnar Stensson

En israel
Amos Oz, israelisk för fattare.
”Det enda sättet att för Israel att utmanövrera Hamas är att snabbt nå en överenskommelse med palestinierna om att etablera en oberoende stat på Västbanken och Gaza-remsan enligt 1967 års gränser med huvudstad i östra Jerusalem. Israel måste skriva under ett fredsavtal med Mahmoud Abbas och hans regering och på så sätt reducera den israelisk-palestinska konflikten till en konflikt mellan Israel och Gazaremsan. Den konflikten kan bara lösas genom att förhandla med Hamas eller, rimligare, genom att integrera Abbas Fatah-rörelse med Hamas.
Även om Israel kapar ytterligare hundra fartyg på väg till Gaza, även om Israel sänder in trupper för att ockupera Gaza-remsan hundra gånger till, och hur många gånger Israel än utnyttjar sina militära, polisiära och infiltrerande styrkor kommer det inte att lösa problemet.”

Två Israelvänner
Bernard-Henri Levy, fransk filosof
Jag är solidarisk med Israel men försvarar inte en dålig regerings dåliga handlingar. Israel måste sluta med sin autistiska politik.
Margaret Atwood, kanadensisk författare
”Mord på barn i Gaza, att överfalla och döda fredsaktvister på internationellt vatten, civila som blir undernärda på grund av blockaden, förbud mot skrivpapper, förbud mot pizza. Så småaktigt och hämndlystet! Är pizza ett vapen för terrorister?” (Nyligen släppte Israel dock förbudet att införa pizza. Däremot vägrar de att släppa in svenskt trä. Man kan ju göra pinnar av trä och slå på soldaterna så de måste skjuta.)

Vad gör de israeliska atomubåtarna i Persiska viken?
Tre kärnvapenbestyckade israeliska u-båtar avgick i veckan till Persiska viken. Samtidigt som de avgick kastades Mordechai Vanunu åter i fängelse. Det var han som 1986 avslöjade det israeliska kärnvapeninnehavet.
Minst två bedömare, varav en statsvetare från Lund vars namn förbigick mig, har i radio varnat för att ”isolera Israel och tränga in landet i ett hörn”, eftersom ingen kan veta vilka tilltag Israel i så fall kan göra sig skyldig tid.
Bäst att avstå från åtgärder som kan ge den autistiska israeliska regeringen impulser att till exempel avfyra kärnvapenrobotar mot Teheran från ubåtarna. Vi har skapat en monsterstat som mänskligheten fruktar.
USA, EU och Sverige har i detta sammanhang ett blytungt medansvar, som Åsa Linderborg skrev i Aftonbladet 1/6. Israel har i åratal ockuperat, blockerat, attackerat, massakrerat. På sin höjd har man drabbats av en till intet förpliktande reprimand. Ord som aldrig följts av handling.
Det är förvissningen om detta som gör att Israel på internationellt vatten vågar attackera sex båtar, lastade med solidaritet: cement, avsaltningsanläggningar för dricksvatten,, prefabricerade hus, rullstolar och leksaker.
Medansvariga för de avrättade fredsaktivisterna är också de som av ideologiska eller opportunistiska skäl valt att stå tysta inför den palestinska försvarskamp som pågått sedan 1948.
Ett lokalt exempel är Sydsvenskan.

Inga kommentarer: