2011-03-11

Kommentarer i tiden. Av Lucifer



Min gissning är att Håkan Juholt valts just därför att han inte har förekommit i spekulationerna och att folk inte har tagit ställning för eller emot honom. Han har löst valberedningens problem. Jag har hört honom tala och han verkar allmänt förnuftig och main-streamig. Det är aldrig fel med en trygg dialekt.




Försvarspolitiker?

Däremot är hans insatser som försvarspolitiker inte de bästa. Avvecklingen av det svenska försvaret är väsentligen militärens eget verk, men det hade ju inte behövt bli så dyrt och utdraget med JAS och gud vet allt. Partierna sätter i regel sina sämsta eller ibland oprövade kort i försvarsberedningar och resultatet blir därefter. Ingen svensk försvarspolitiker de senaste femton åren har visat förmåga att stå upp mot militären eller driva en egen linje. Det skulle i så fall vara Roine Carlsson, men det var längre sen. Wilhelm Agrell har börjat rota i skiten och exponerat hur det gått till men ännu har ingen tagit det politiska ansvaret.



Ett gäng på nergång

Det var med trumpetfanfarer och fladdrande fanor Moderater och Folkpartiet påbörjade sin kommunalpolitiska gärning efter senaste valet. De hade ju inte bara försvarat sin ställning utan stärkt den.

De greps helt enkelt av övermod, kan man säga. Väldiga höjningar av de egna arvodena – hur var det nu, kommunalrådet Helmfrid (m) nådde med sina 24 procent högst i landet vad gäller lömehöjning? Och varför? Den nuvarande borgerliga uppsättningen måste väl vara den svagaste uppsättning personer borgarna har ställt på benen sedan fyrtio år.Jag tror att de kommer att få fyra (nu bara tre och ett halvt) svåra år av lidande.

Fastighetsskandalen är ett tecken. Här stryker borgarna i sina budgetar metodiskt fastighetsunderhållet. ”Det beror på finanskrisen” säger Helmfrid när förskolorna är så ruttna så de måste rivas. Nej, det beror på att man vill behålla sin sänkta skatt. Lund har en dålig kommunal ledning.

Inga kommentarer: