2012-11-01

Spelar det någon roll vem som blir USA:s president?
av Bengt Hall

En del hävdar att det är likgiltigt vem som vinner det amerikanska presidentvalet på tisdag. Obama eller Romney; det kan gå på ett ut. Jag tror dock att varje röst på demokraterna är bättre än en röst på republikanerna. Garry Wills, som skrivit boken ”Confessions of a conservative”, var tidigare en moderat, konservativ intellektuell som blivit en högljudd kritiker  av republikanerna. Han skriver: ”Att rösta på republikanerna i dag innebär att man röstar på en plutokrati vars överlevnad är beroende av antistatliga krafter som Tea Partyrörelsen, rasister i Södern, religiösa fanatiker och krigsinvesterare i det militärindustriella komplexet.” Efter att ha läst Martin Gelins utmärkta bok ”Den amerikanska högern” är jag beredd hålla med. Den är för övrigt nominerad till Augustpriset.
   För de flesta svenskar är det uppenbarligen självklart att Barack Obama vinner valet på tisdag. Valforskningsprogrammet i Göteborg har frågat människor och svenska politiker vem de skulle rösta på. 87 % föredrar Obama och 7 % Mitt Romney. Fördelat på partier är det samma överväldigande majoritet för Obama. Dock skulle 25 % av moderaterna rösta på Romney och 20 % av kristdemokraterna. T o m sverigedemokraterna föredrar Obama (81 %).
   Med tanke på USA:s stora inflytande (militärt och kulturellt) i världen borde kanske andra än amerikanarna också vara med och rösta fram den amerikanske presidenten?

Inga kommentarer: