2013-01-31

Krav på utredning av Gunnar Stensson

Var Stay Behind-rörelsen inblandad i Palmemordet?
Utgjorde Palme ett hot mot NATO? Var ”hemliga armén” inblandad i mordet?
Efter andra världskrigets slut organiserade CIA så kallade ”Stay Behind”-nätverk i de flesta av Europas länder. Avsikten var att de skulle förbereda ett underjordiskt försvar i händelse av en sovjetisk ockupation. I Sverige utgjordes den ursprungliga kärnan av en grupp före detta soldater från finska kriget. Gruppen framträdde under namnet ”Sveaborg”. Fästningen Sveaborg utanför Helsingfors hade fungerat som fängelse för de röda under finska inbördeskriget. Alla medlemmarna var övertygade antikommunister. De omfattade den nazistiska rasideologin. Några av dem hade tillhört Hitlers Waffen-SS.
   Sveaborgs förste ledare var Otto Hallberg som också utgav nazisttidningen ”Den svenske folksocialisten”. Den svenska försvarsstaben gav major Anders Grafström, som varit Hallbergs kompaniledare i slaget om Hangö, uppdraget att sätta upp en officiell hemlig armé som en del av den svenska krigsmakten. Grafström och Hallberg reste runt i Sverige och ordnade vapengömmor.
   ”Sveaborg” var en underavdelning till det svenska nazistpartiet ”Svensk-socialistisk samling” som leddes av Sven-Olof Lindholm. I Lund var Lindholm aktiv under andra världskriget. Här organiserade han ”Lunds nationalsocialistiska studentformation”, en mycket vital studentförening.
   Den hemliga armén var känd för den svenska säkerhetspolisen, som i ett hemligt memorandum fastslog: Since a short while ago an organisation exists, which is hostile to Communists and which has taken upon itself on the one hand, to discover fifth column acticities of Communists and Communist agents, and on the other hand to prepare for guerilla  warfare if the Russians would occupy our country.”
   Men Hallberg gick för långt. Den 15  oktober 1952 arresterades han som en säkerhetsrisk eftersom han hade planer på att ta över makten i Sverige.
   När Europas Stay Behind-rörelser avslöjades 1990 fick den svenska kritik för att den hade sitt ursprung i ett nazistparti.

I april 1951 kom den amerikanske CIA-agenten William Colby till Stockholm. Han deltog senare i  Vietnamkriget, där han ledde en dödsskvadron. Nixon utnämnde honom 1973 till chef för CIA. Han administrerade CIA:s mordoperationer i Centralamerika och maktövertagandet i Chile. Sedan han tvingats avgå beskrev han i sina memoarer 1978 sin verksamhet i den svenska ”Stay Behind”-armén ganska detaljerat.
   1951 började Colby organisera träningsprogram för motståndsledare inför hotet om en sovjetisk invasion. Valet av ”Sveaborg” var logiskt för CIA, sa en NATO-officer, för i resten av Europa brukade man rekrytera nazister eftersom de var de pålitligaste anti-kommunisterna.
   En av CIA:s viktigaste kontaktpersoner var Thede Palm från Lund. Han hade rekryterats av Gunnar Jarring och hade befattningen som chef för Militära Utrikesspionaget/T-kontoret.
   När agent Colby krävde att CIA skulle få använda kontoret som paraplyorganisation för CIA vägrade Thede Palm. Det ledde till att han uteslöts ur den  svenska Stay Behind-armén, som då leddes av direktör Lindencrona. På mötena i Skandiahuset (utanför vilket Palme blev mördad) deltog företrädare för Sveriges politiska, ekonomiska och militära elit, däribland Tage Erlander, inrikesminister Rune Johansson, blivande polischef Carl Persson, generalerna Stig Synnergren och Carl-Eric Almgren, LO:s ordförande Arne Geijer, TCO:s Valter Åman och företagarnas Bertil Kugelberg.
   Högkvarteret låg på Bergsgatan 16 i Stockholm. En dold dörr bakom en spegel ledde till det allra heligaste.
   Hela nätverket omfattade cirka 1000 personer. Alla var män. Somliga var ganska gamla. Många hade en bakgrund i scoutrörelsen.
   Europas Stay Behind-organisationer var underordnade NATO-organen ACC och CPC.
De leddes av NATO-Europas överbefäl-havare, vanligen en amerikansk general.

När Olof Palme blev statsminister slutade han intressera sig för Stay Behind-armén som han annars väl kände efter rättegången mot Hallberg. Han kritiserade Vietnamkriget och USA:s hemliga krig i Nicaragua. Hans mål var att göra Norden till en kärnvapenfri zon. Det innebar att  NATO:s  kärnvapen skulle avlägsnas från Danmark och Norge. Den 6 april 1986 skulle Palme resa till Moskva för ett möte med det sovjetiska kommunistpartiets generalsekreterare Michail Gorbatjov.  De skulle överlägga om Norden kärnvapenfri zon.
   Men det blev aldrig av. Den 28 februari steg en man fram ur Skandiahusets port när Olof och Lisbeth Palme var på väg hem från biografen Grand och sköt Palme i ryggen. Palme dog omedelbart.

Utgjorde Palme ett hot mot NATO? Innebar hans plan att skapa ett kärnvapenfritt Norden en fara som måste undanröjas?
1990 hävdade CIA-mannen Richard Brennecke i italiensk tv att ”Palme var en fluga i soppan som måste elimineras.” Han påstod också att Bush den äldre som då var president varit delaktig i beslutet.
   Den respekterade undersökande journalisten Allan Francovich startade 1997 en undersökning som byggde på antagandet att Sveriges hemliga armé och NATO var inblandade i Palmemordet. Mordplanen  kallades ”Operation Träd”. Tre dagar före mordet skickades ett telegram till USA:s Republikanska Nationella Kommitté. Det löd: ”Det svenska trädet kommer snart falla. Berätta det för vännen Bush.”
   Den tilltänkte mördaren var en före detta agent från Irans hemliga polis Savak som tränats av CIA. Francovich hade hans namn, adress och bild. Men på väg genom tullen på flygplatsen i Houston dog Francovich plötsligt av en påstådd hjärtattack.
   Den som söker fler detaljer finner dem i uppsatsen  ”NATO:s Secret Army in Neutral Sweden” av historikerna Daniele Ganzer, Schweiz och Mats Deland, Uppsala, i tidskriften JIPSS, vol. 4, No 2 2010. Den kan lätt återfinnas på nätet.

Krav på utredning.
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision, publicerade söndagen den 28/1 en debattartikel byggd på Ganzers och Delands uppsats under rubriken: ”Hemlig motståndsrörelse kopplas till Palmemordet”.
   Inga-Britt Ahlenius påpekar att ”Parallellen till mordet på president John F Kennedy inte bara är slående utan direkt kuslig... Som en följd av Kennedys fortlöpande omsvängning från kärnvapenkrig till en vision av fred blev han avrättad av de makter som berördes.”
   Hon skriver också: ”I Europaparlamentet reagerade man kraftfullt på Stay Behind-rörelserna vilka verkat utanför all demokratisk kontroll och krävde i en resolution i november 1990 fullständig utredning av dessa hemliga organisationer och deras eventuella utbrytargrupper. Sådana utredningar kom till stånd bland annat i Schweiz, Belgien och Tyskland.
   Anmärkningsvärt nog har Sverige aldrig utrett frågan. Det är nu angeläget att regering och riksdag snarast tar initiativ till en sådan för att kartlägga nätverkets omfattning, karaktär, struktur och finansiering.”
   Vi instämmer i kravet på utredning. De nazistiska och högerextrema rörelserna i Sverige har djupare rötter i Skåne än någon annanstans i Sverige. Kanske kan forskare som Sverker Oredsson, Mats Olsson och journalisten Björn af Kleen bidra. Vilka var den svenska Stay Behind-rörelsens kontakter med IB? Vilka kontakter hade den med de politiska partierna? Hur påverkade dess existens samhällsklimatet i Sverige? Vilka trådar finns till dagens svenska extremiströrelser? Vilket ansvar hade den för hatkampanjerna mot Olof Palme? Vilka förgreningar hade den i Skåne och på Lunds universitet?
   Det är frågor som måste besvaras, oavsett om den stora frågan om mordet på Olof Palme förblir obesvarad.

Inga kommentarer: