2013-01-17

Villamattor kväver skånsk åkerjord av Gunnar Stensson

Svensk åkermark föröds i en tid då åkerjorden blir en allt knappare resurs. Skyddet i lagstiftningen är svagt.
   Skåne byggde mer på åkermark än något annat svenskt län - utom Halland - under perioden 2006 till 2010, enligt Jordbruksverkets rapport, som är lätt tillgänglig på nätet.
   ”Jordbruksmark är en långsiktig resurs som ger ett förnybart flöde grödor. Problemet är att det värdet väger lätt när det finns kortsiktiga ekonomiska resurser att hämta i exploatering.” (Ulf Törnberg, SDS 5/1)
   När länsstyrelsen nyligen krävde en nollvision mot byggande på åkermark i Skåne (Sydsvenskan 25/10 2012) protesterade alliansens kommunpolitiker.
   Ett antal moderata kommunordförande med Michael Sandin (nu regionråd) i spetsen ut gick ut och deklarerade att de tänker fortsätta att bygga på den skånska åkermarken eftersom det finns folk ”gillar att ha ett hus och kunna ha en trädgård”. 
   Staffanstorps kommun är en av de som mest aggressivt föröder jordbruksmark, bland annat i Hjärup, där nya, på sikt ohållbara villamattor breder ut sig som kvävande täcken över den bördiga jorden.
   Åkerjorden måste försvaras såväl i Lund som i region Skåne mot kortsiktiga, vinstförblindade moderata politiker och andra exploatörer.
   Regeringen har tillsatt en miljöberedning vars arbete kan leda till lagstiftning som skyddar åkerjorden i framtiden.

Inga kommentarer: