2013-02-07

Betygsinflationen i fristående skolor i Lund större än rikssnittet av Gunnar Stensson

Skolverket har för andra året samlat in och jämfört provresultat med betygsättning för alla gymnasier. Dagens Nyheter och Sydsvenskan har analyserat materialet
   Dagens Nyheter visar i sitt stora uppslag den 4 februari att de fristående skolorna konkurrerar om elevpengen genom att sätta överbetyg på eleverna. Skolpengen är incitamentet till betygsinflationen.
   DN påpekar att svenska skolor är en miljardindustri som ägs av riskkapitalbolag i skatteparadis.
   DN:s grafik visar att Consensum i Lund är en av de skolor där betygsinflationen är störst. 73,7 procent av eleverna har högre betyg än provresultaten motiverar i Matematik A1C.

Sydsvenskan har med hjälp av Skolverkets tabeller analyserat vilka skolor som erbjuder eleverna störst chans att lyckas med sina studier. Det är förstås intressant för eleverna inför gymnasievalet. Samtidigt gynnar det skolor som använder överbetyg som konkurrensmedel eftersom betygen är en av de parametrar som ligger till grund för resultatet.
   Men Emma Lejsne, tidningens skolreporter, är dock noga med att påpeka att skolornas betyg inte är jämförbara eftersom vissa skolor sätter högre betyg är provresultaten motiverar. De fristående skolorna sätter generellt högre betyg än de kommunala, skriver hon.
   I Lund är skillnaden mellan fristående skolor och kommunala skolor betydligt större än på riksplan. Speciellt utmärker sig Consensum. Där är man ”betydligt mer generösa i alla testade ämnen”.
   Sydsvenskan kallade 5/2 fyra rektorer till samtal om betygsättningen. De var ”rörande överens om att elevernas kunskapsvärde inte skiljer sig år beroende på om skolan är kommunal eller privat” rapporterar Maria Lovén. Konstigt! Det är ju just det analyserna visar!
   Utbildningsnämnden i Lund har all anledning att granska de fristående skolornas betygssättning. Särskilt Consensums.

Varför sätter lärarna för höga betyg?
DN:s reporter Lenita Jällhage kommenterar: ”Det intressanta är när samma skolor år efter år sätter de högre betygen – då blir betygsinflationen tydlig. Då kan man lättare tala klarspråk om att vissa skolor systematiskt sätter överbetyg.
   Inte minst för att locka till sig nya elever och säkra intäkterna i den allt hårdare konkurrensen mellan skolor...
   Lärare pressas vid betygssättningen mer eller mindre öppet av elever, föräldrar och sin egen rektor. Där har hotet att eleven ska byta skola och skolan ska förlora pengar funnits i bakgrunden.”
   Mot den bakgrunden är det inte överraskande att lärarna i Lund i en enkät nyligen klagar över stress och sömnproblem. Även den som inte låter sig korrumperas upplever ju pressen, ja upplever den mer akut än den som bara glider med strömmen. Men också den som låter sig korrumperas förlorar sin självrespekt.

Inga kommentarer: