2013-02-07

Miljöpartiet om åtgärder för att nå klimatmålet
av Ulf Nymark

Kommunstyrelsen hade vid sammanträde denna vecka att ta ställning till om planerade åtgärder för att nå klimatmålets etapp 2020 var tillräckliga för att målet skulle kunna nås. Detta etappmål innebär att utsläppsmängderna av växthusgaser år 2020 ska vara högst hälften av 1990 års nivå. De borgerliga ville utan debatt eller några som helst kommentarer godkänna nämndernas och styrelsernas redovisningar och kommunstyrelsens sammanställning. De uppmanade Miljöpartiet att hålla sig så kortfattat som möjligt, medan de själva teg som muren. Miljöpartiet föreslog att kommunstyrelsen skulle återremittera ärendet till Kommunkontoret med följande motivering:

Motivering
Vi bedömer att redovisningen av åtgärder för att nå klimatmålet har stora brister och oklarheter. Det gäller såväl en del nämnders redovisningar som sammanställningen från kommunkontoret. Dels saknas i många fall kvantifiering av åtgärder, dels saknas i flera fall redovisning av konkreta, verksamma åtgärder för att nå de reduceringar som beräknats. Det förefaller också som om en del dubbelräkningar inte kan uteslutas. Slutsatsen att de redovisade åtgärderna är tillräckliga för att nå klimatmålet framstår som synnerligen bräckligt underbyggd.

Uppdrag
Miljöpartiet ville bland annat ge Kommunkontoret i uppdrag:
 • att i den sammanfattande bedömningen överskådligt redovisa reduceringarna per nämnd/styrelse eller där så anses lämpligt åtgärdsvis (t ex vid större, övergripande åtgärder där flera nämnder är involverade) så att det blir möjligt att ta del av de uppgifter som den sammanlagda utsläppsminskningen bygger på
 • att redovisa grunderna för bedömningen att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga,
 • att inhämta redogörelse för beslutade och eller planerade konkreta, kvantifierbara åtgärder från i första hand Tekniska nämnden och Byggnadsnämnden
 • att kommunkontoret ges i uppdrag att anlita en extern konsult för oberoende granskning av klimatmålsåtgärdernas effekt.

Nej till att utreda oklarheter
Den borgerliga majoriteten röstade alltså emot Miljöpartiets förslag om återremiss. Förslaget fick stöd av samtliga oppositionspartier. Efter borgarnas nej till att få oklarheterna utredda yrkade MP på att redovisningen skulle lämnas vidare till Kommunfullmäktige för ställningstagande. Även detta yrkande fick hela oppositionens bifall. Men borgarna ville inte att ärendet skulle till fullmäktige. Av någon anledning ville man inte att fullmäktige skulle få en bild av om det är möjligt att nå klimatmålet eller inte. Ärendet är därför lagt till handlingarna och borgarna kommer att försöka fortsätta att tiga.

Inga kommentarer: