2013-10-31

Samtal om kommunalskatten av Sven-Hugo Mattsson

Är kommunalskatten progressiv eller platt? Jag känner till två ekonomer som hävdar att k-skatten är platt, med platt menar vi att alla betalar samma procent på inkomsten. För ett par år sedan påstod de fem ledande råden i Regionen att skatten är platt. Jag märker också att det finns fler politiker som har uppfattningen att skatten är platt. För ett par år sedan fick jag en rejäl åthutning av en alliansföreträdare i Lunds fullmäktige, när jag påstod att skatten är progressiv Jag hävdar alltså, med emfas att k-skaten är progressiv. Det intressanta är vi alla har rätt, det beror på hur man räknar. De som påstår att skatten är platt räknar från den taxerade förvärvsinkomsten, jag räknar från inkomsten. Men det är bara det att mellan inkomsten och den taxerade inkomsten ligger att grundavdrag och eftersom grundavdraget alltid är störst, i procent, för de med lägst inkomster och vice versa, så blir kommunskatten progressiv.
Om detta blir det samtal hos Demokratisk vänster, Magle lilla Kyrkogata 2, kl. 18. 30,
onsdagen 5 november.
Inbjudna är de rödgröna partierna i kommunen och Regionen. Lunds ekonomidirektör Magdalena Titze kommer också.

Vem betalar kommunalskatten?
Oavsett om k-skatten är progressiv eller platt är det självfallet de med högst inkomster som betalar mest till kommunen. Är skatten däremot progressiv betalar höginkomtagarna rejält mycket mer, det blir en hävstångseffekt. K-skatten, hävdar jag, är nästan så progressiv den kan vara utan att få för stora marginaleffekter. Jag skulle tro, mellan tummen och pekfingret, att de 25 som har högst inkomster betalar ca hälften, 50 %, av all k-skatt som lundaborna betalar. De 25 % med lägst inkomster betalar en väldigt liten del av alla pengar kommunen får in. ”Lundaborna betalar” skriver jag. Det gör därför att det inte är lundaborna som betalar all k-skatt. I stort sett är det bara grundavdraget och jobbskatteavdraget, som påverkar hur mycket k-skatt vi betalar. Övriga avdrag, rut- och rotbedraget påverkar inte k-skatten. Det är riksdagen som bestämmer om grundavdraget och jobbskatteavdraget och dess storlek. Därför kompenserar riksdagen, läs, Anders Borg, kommunerna. Om detta skall vi också samtala.

Och?
En sak som är bra med att veta detta är, framförallt, att de med låga inkomster kommer lindrigt undan vid en skattehöjning eftersom progressiviteten också följer med in i en höjning. Eftersom de rödgröna kommer att behöva höja skatten de närmaste åren för att finansiera sina ambitioner att ge en god kommunal service, är det bra att veta detta.
   En annan sak som de rödgröna borde diskutera är en sänkning av avgifter, som ju verkligen är platta. Har du en inkomst på 10 000 i månaden betalar du ändå 160 kr i patientavgift liksom den gör som har 50 000 i inkomst. Likadant med hemtjänsttaxan och kollektivtrafiktaxan. Man kan så klart också lova, om ekonomin tillåter, att hålla taxorna på samma nivå mandaperioden ut.
   Om allt detta och kanske lite till skall vi samtala om 5 november.

Inga kommentarer: